Pink planner

Dit worden dé grote roze evenementen van 2021

Ook zo'n zin in een feestje?

02 maart 2021, Winq redactie, 3 minuten

Na een jaar vrijwel zonder evenementen, durven sommige evenementorganisaties het weer aan: er staan wat 'roze' feestjes op de planning. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

We kunnen zelf niet wachten om weer eens naar een leuk feestje te kunnen. En wie weet gaat het dit jaar dan toch lukken. Maar goed om te onthouden: de meeste evenementen in dit overzicht zijn helaas onder voorbehoud.

Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt.

12, 14 en 16 mei: Eurovisie Songfestival

Het is op dit moment nog niet duidelijk of er publiek aanwezig mag zijn bij het Songfestival. Hopelijk mogen kijkers thuis tegen die tijd meer dan één bezoeker ontvangen, zodat we het Songfestival met een (bescheiden) groepje thuis kunnen kijken. Het blijft immers uniek dat het Songfestival in Nederland wordt gehouden!
Lees ook ons overzicht met de tot nu toe bekende Songfestivalinzendingen!

31 juli & 1 augustus: Milkshake Festival

Het populaire festival, dat al vanaf het begin in het Amsterdamse Westerpark wordt gehouden, blaast dit jaar 10 kaarsjes uit.
Meer info: milkshakefestival.com

31 juli - 8 augustus: Pride Amsterdam

Hoe de Amsterdamse Pride er dit jaar uit gaat zien is nog niet bekend: er staan activiteiten als een Pride Walk, straatfeesten, een Open Air Cinema, de botenparade en een Closing Party op het programma. Later meer.
Meer info: pride.amsterdam

11 - 15 augustus: Antwerp Pride

Aangezien het nog te onzeker is of er al dan niet grote evenementen kunnen plaatsvinden deze zomer, zal ook deze editie een afgeslankte versie worden. Een parade of festivals zullen er deze zomer dus nog niet zijn. Wel plant Antwerp Pride een rainbowvillage, een vervolg op het succesvolle Trail of Stories van vorig jaar, de Human Rights Friday en ook verschillende partners zijn al volop aan het plannen. Voor Antwerp Pride is het welletjes geweest met de groeiende onverdraagzaamheid op sociale media, zowel buiten als binnen de LGBTQIA+ gemeenschap. Daarom is #notjustwords de slogan van deze veertiende editie.
Meer info: antwerppride.com

10 - 22 augustus: WorldPride & EuroGames in Kopenhagen en Malmö

Van 10 tot 22 augustus vinden in Kopenhagen en Malmö de WorldPride én de EuroGames plaats in een gecombineerd evenement. Director of Human Rights Aron le Fèvre is zich bewust van het belang hiervan: “Ook bij ons worden koppels van gelijk geslacht nog steeds bespuugd en uitgescholden. Wij zijn positief gestemd dat we in augustus weer samen kunnen vieren wat we bereikt hebben, samen kunnen sporten, dansen en kunnen drinken op het leven. Het is een moeilijke tijd voor ons allen, wat ons meer dan ooit heeft doen inzien hoeveel de vrijheid ons waard is, laten we niet vergeten dit te koesteren en uit te dragen tijdens Copenhagen 2021 WorldPride EuroGames in Copenhagen en Malmö.”
Meer info: copenhagen2021.com

Lees ook

WorldPride én EuroGames: deze zomer samen in Kopenhagen en Malmö

Interview Director of Human Rights Aron le Fèvre

Winq reiskompas

Gay travel tips voor Kopenhagen

Tropikali

29 augustus: Tropikali

Het openminded festival van de organisatoren van het relaxte Vondelparkfeest Rosario en het opzwepende Kalinichta moesten Tropikali vorig jaar helaas afblazen. Dit jaar hopen ze op 29 augustus terug te zijn op de NDSM-werf rondom het Noorderlicht Café, waar je de hele dag kunt dansen, flirten en chillen op muziek uit alle hoeken van de wereld. 
Meer info: tropikali.nl

25 september: Cocktail Fest

In de Maassilo in Rotterdam staat een nieuwe editie van Cocktail Fest gepland, als onderdeel van Rotterdam Pride, dat van 17 tot 26 september plaatsvindt. Kaartjes voor Cocktail Fest zijn zelfs al in de verkoop.
Meer info: cocktail-fest.com

16 Oktober: Roze Zaterdag Leeuwarden

Roze Zaterdag 2021 wordt dit jaar gehouden op 16 oktober. De editie in de Friese hoofdstad stond oorspronkelijk gepland op 19 juni aanstaande. Hein Kuiken is blij dat er “geen afstel, maar uitstel plaatsvindt”. Volgens de wethouder van cultuur in Leeuwarden is het evenement te belangrijk om te missen. “Als 'City of Love' vragen we aandacht voor meer bewustwording én de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit. Leeuwarden viert op Roze Zaterdag daarom de verschillen en we verwelkomen iedereen.”
Meer info: rozezaterdag2021.nl

...en dit staat alvast op de agenda voor volgend jaar:

18 & 19 februari: Gay Circus

De eerste editie van Gay Circus Amsterdam, in februari 2020, was direct een groot succes.  Avond aan avond was de circustent uitverkocht. Zelfs Radio 1 en het NOS journaal besteden aandacht aan deze unieke combinatie van artistieke en persoonlijke vrijheid.
Meer info: gaycircus.nl

Leather & Fetish Pride Belgium / Darklands Festival

Volgend jaar zorgt Leather & Fetish Pride Belgium dat meer dan 5.000 gasten aan hun trekken komen.
Meer info: leatherpride.world

10-21 maart: Roze Filmdagen

In 2021 waren de Roze Filmdagen digitaal. Tussen 11 en 21 maart hebben waarschijnlijk meer dan 12.000 filmliefhebbers online films bekeken in heel Nederland. “We zijn trots dat het gelukt is een volwaardig festival online te zetten en een nog groter en diverser publiek hebben aangesproken”, aldus festival director Werner Borkes. “Volgend jaar hopen we online vertoningen te combineren met voorstellingen in Het Ketelhuis, want we hebben de sfeer daar wel gemist.”
Meer info: rozefilmdagen.nl

Magazine 110
Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau