Interview

Benjamin Wolbergs over New Queer Photography: “Dit boek moest er gewoon komen”

Een fotoboek waarin diversiteit centraal staat

01 maart 2021, Jaap Bartelds, 4 minuten

Benjamin Wolbergs woont in Berlijn, waar hij werkt als art director. Hij verzorgt de vormgeving van boeken over kunst, en daarnaast werkt hij aan zijn eigen projecten. Zijn laatste werk is New Queer Photography, een fotoboek waarin diversiteit centraal staat. Aan Winq vertelt hij over zijn drijfveren en zijn ideeën.

Hoe ben je op het idee gekomen voor je boek New Queer Photography?

“Het begon een jaar of vier geleden, toen ik voor uitgeverij Taschen werkte aan de vormgeving van een boek met foto's uit de jaren '50, waarop allerlei mannen waren te zien. De esthetische, visuele wereld die daarin werd geschetst, was duidelijk gericht op een doelgroep die gay was. Tijdens dit werk vroeg ik me af: hoe zou een boek met hedendaagse queer fotografie er uit zien? Welke fotografen, onderwerpen en stijlen zouden er op dit moment in zo’n boek worden opgenomen?”

Benjamin Wolbergs
Benjamin Wolbergs (Fotografie: Manuel Moncayo)

Heb je jezelf beperkingen opgelegd bij het samenstellen van het boek?

“De enige beperking was om niet te veel foto’s van zeer knappe, gespierde, witte cisgender mannen te laten zien, die kom je al decennia lang tegen in heel veel andere boeken over queer/gay fotografie. Ik kan dat soort foto’s van homo’s in boeken, tijdschriften en de meeste online publicaties niet langer aanzien.”

Alexandre Haefeli
Uit het boek: Alexandre Haefeli

“Ik wilde beslist een heel andere richting inslaan. Ik heb mezelf als doel gesteld om zo divers en inclusief mogelijk te zijn in mijn selectie, met een scherp oog op de artistieke kwaliteit van de foto's. Met het boek wil ik veel verschillende queer-ervaringen uit de hele wereld laten zien. Het belangrijkste was om deze verhalen te vertellen vanuit een queer perspectief, zonder vooroordelen, stereotypen of clichés.”

Damien Blottière
Uit het boek: Damien Blottière

Wat zijn de eerste reacties op je boek?

“De reacties op het boek zijn geweldig. Het is wereldwijd goed gerecenseerd en er is veel aandacht aan besteed in zowel online als gedrukte media. Maar bovenal ben ik blij met de reacties van de mensen die zijn geportretteerd in het boek. Ze zijn allemaal trots dat ze deel uitmaken van deze publicatie. Ze voelen dat ze op een gepaste en respectvolle manier in beeld zijn gebracht.”

Jan Klos
Uit het boek: Jan Klos

Wat kunnen we in de nabije toekomst van jou verwachten?

“Ik den dat ik na vier jaar werken aan dit project wel wat tijd verdien om uit te rusten en te genieten van het succes van mijn boek… Maar er staan nog een aantal boekideeën op stapel en er zijn recentelijk ook weer nieuwe dingen komen opborrelen. Dus ik ben er vrij zeker van dat ik niet al te lang zal wachten en binnenkort weer aan nieuwe boekprojecten ga beginnen.”

Birk Thomassen
Uit het boek: Birk Thomassen

Tot slot: waar ben je het meest trots op?

“Op het feit dat ik dit project nooit heb opgegeven en jarenlang ben blijven geloven in het boek, ondanks de moeilijkheden die ik onderweg ben tegengekomen om er een ambitieus kunstboek van te maken waarover ik tevreden was.”

Spyros Rennt
Uit het boek: Spyros Rennt

“De publicatie leek zo vaak te mislukken, of het nu was tijdens de zoektocht naar een geschikte uitgeverij – die meer dan een jaar bleek te duren – of de crowdfunding-campagne die ik ben gestart om genoeg geld te verdienen voor de productiekosten… Maar ik was er vanaf het begin van overtuigd dat dit project het daglicht moest zien. Falen was voor mij geen optie, dit boek moest er gewoon komen!”

New Queer Photography is verkrijgbaar via NQP-book.com.

Benieuwd naar updates van Benjamin Wolbergs? Hou dan zijn Instagram-account in de gaten.

Hoofdfoto: Damien Blottière

New Queer Photography
New Queer Photography
Magazine 115
Onze extra dikke Pride-special!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau