PratenOnline biedt hulp aan lbhtq-jongeren met suïcidale gedachten

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Mensen die lesbisch, homo, bi en/of transgender zijn of die gevoelens hebben, staan voor extra uitdagingen in vergelijking met anderen. Negatieve reacties, pesten en geweld komen veel voor. Dit maakt lhbtq’s kwetsbaar voor onder meer depressie en suïcidale gedachten. PratenOnline biedt nu online chatsessies voor lhbtq-jongeren.

Jongeren die homo- of biseksueel zijn doen drie tot vijf keer vaker een poging tot suïcide dan heteroseksuele jongeren. Onder transgender jongeren komen suïcidale gedachten vijf tot tien maal zo vaak voor.

Factsheet
Onder jongeren die nog niet uit de kast zijn, komen dergelijke gedachten vaker voor, net als bij jongeren met een religieuze achtergrond. Verder zijn meisjes kwetsbaarder dan jongens: lesbische en biseksuele meisjes rapporteren ongeveer anderhalf keer vaker een zelfmoordpoging te hebben gedaan dan homojongens.

Bovenstaande gegevens komen uit het factsheet ‘Suïcidaliteit onder lhbt’ers’ dat is opgesteld door 113 Zelfmoordpreventie, in samenwerking met Movisie en de Rijksuniversiteit Groningen.

Acht chatsessies
Lhbtq-jongeren die kampen met suïcidale gedachten, kunnen zich nu aanmelden voor een online behandeling (en onderzoek hiernaar). Het gaat hierbij om acht online chatsessies in samenwerking met PratenOnline, die zijn gericht op het verminderen van zelfmoordgedachten en het leren omgaan met lastige situaties rondom genderidentiteit en seksuele oriëntatie. De Rijksuniversiteit wil hierbij onderzoeken of deze behandeling helpt bij het verminderen van zelfmoordgedachten.

De acht online chatsessies inclusief huiswerkopdrachten worden aangeboden via PratenOnline.nl. Inmiddels zijn er vijf behandelaars getraind door een GZ-psycholoog met expertise in lhbtq-jongeren.

Lhbtq en meer
Het onderzoek en de chatsessies van PratenOnline zijn bestemd voor iedereen tussen de 16 en 27 jaar die lhbtq is (of deze gevoelens een beetje herkent) en last heeft van zelfmoordgedachten. Er wordt hier gesproken over lbhtq, maar hiermee worden ook termen bedoeld als panseksueel, non-binair, gender non-conform, genderfluïde, of als je het nog niet zo goed weet.

Wil je meer weten over het onderzoek of over de behandeling? Op de website van de Rijksuniversiteit Groningen vind je meer informatie. Jennifer de Lange is vanuit de universiteit betrokken bij PratenOnline en is voor vragen bereikbaar via e-mail: jennifer.de.lange@rug.nl.

Crisislijn
Heb je direct hulp nodig? Neem dan contact op met de crisislijn van 113 Zelfmoordpreventie.

Coverbeeld: Unsplash

Powered by Labrador CMS