De regenbooggemeente Schiedam kent sinds 2015 jaarlijks de Jillis Bruggeman Penning toe aan een organisatie of persoon die voorop gaat in de strijd tegen discriminatie en vervolging op basis van geslacht, seksuele of genderidentiteit.

Wie is Jillis Bruggeman?
De penning is vernoemd naar de Schiedammer Jillis Bruggeman die op 9 maart 1803 werd terechtgesteld om zijn seksuele identiteit. Het was de laatste keer dat iemand onder Nederlands recht ter dood werd veroordeeld wegens het hebben van seks met iemand van hetzelfde geslacht.

Het thema van dit jaar is: zichtbaar en onzichtbaar. Speciaal daarom worden er deze keer twee penningen uitgereikt aan schrijver Splinter Chabot en lhbti-activist Sandro Kortekaas. De twee winnaars zijn te zien in een korte video over de Jillis Bruggeman Penning.

Splinter Chabot
De eerste penning dit jaar in de categorie ‘zichtbaar’ is voor Splinter Chabot. Hij is schrijver, programmamaker en tv-presentator, die met zijn boek Confettiregen een indringend verhaal vertelt over zijn 'coming-in'.

Samen met de bevestigende reacties hierop, gebundeld in zijn boek Roze Brieven, houdt hij Nederland een spiegel voor: ‘anders zijn’ is nog steeds een groot probleem.

Sandro Kortekaas
Sandro Kortekaas ontvangt de tweede penning. Deze geridderde lhbtq-activist zet zich al jaren in voor lhbtq-asielzoekers die om hun gender en seksualiteit groot gevaar lopen in eigen land.

Maar ook in Nederland zijn ze niet veilig. Hij strijdt vanuit zijn stichting LGBT Asylum Support voor een eerlijke beoordeling van hun aanvraag, hun veiligheid in asielzoekerscentra en structurele oplossingen.

Uitreiking uitgesteld
De uitreiking van de penning vindt gewoonlijk plaats op of rond 9 maart. Vanwege de coronamaatregelen kan dit nu niet. Daarom is de uitreiking dit jaar verplaatst naar Coming-Outdag, maandag 11 oktober. Dan zullen ook de regionale Jillis Bruggeman Opstekers worden uitgereikt aan Iris Kay (LHBT+ Nissewaard), Lennart Lenskens (Dordrecht Pride) en Raymond Kalkman (LHBT Hoeksche Waard).

De Jillis Bruggeman Penning ging eerder al naar:
- Claudia de Breij (2020)
- Boris Dittrich (2019)
- Barbara Barend (2018)
- Arie Boomsma (2017)
- Michael van Praag (2016)
- Amnesty International (2015)