Mijlpaal: monogame mannenkoppels mogen eindelijk bloed doneren

“Dit is een doorbraak”

Leestijd: < 1 min

Mannen die een monogame relatie hebben met een man mogen vanaf 1 september eindelijk bloed doneren. Sanquin gaat nu onderzoeken of homo-, bi- en panseksuele mannen zonder vaste partner ook bloeddonor kunnen worden. "Een doorbraak", aldus COC Nederland.

Bloedbank Sanquin heeft uit onderzoek geconcludeerd dat mannen die een vaste relatie hebben met een man bloed kunnen doneren, zonder de veiligheid van de bloedvoorziening in gevaar te brengen. Vanaf 1 september mag deze groep mannen dan ook bloeddonor worden. Dit schrijft minister Van Ark van Medische Zorg aan de Tweede Kamer. Ze noemt dit ‘een stap in de goede richting’.

Een jaar geen seks

Lang werden mannen die seks hebben met mannen volledig uitgesloten van het doneren van bloed, omdat het risico op via bloed overdraagbare infecties groter zou zijn dan bij andere groepen. Later werd een uitzondering gemaakt voor mannen die minstens een jaar geen seks hadden gehad met een andere man. Die wachttijd werd in 2019 teruggebracht tot vier maanden.

Die vier maanden vond COC Nederland nog steeds te lang. Bovendien vond de belangenorganisatie de maatregel discriminerend. Niet iemands seksuele oriëntatie zou bepalend moeten zijn, maar het gedrag. Minister Van Ark is het daarmee eens.

Zonder partner

Sanquin gaat onderzoeken of homo-, bi- en panseksuele mannen zonder vaste partner straks ook bloed kunnen doneren, bijvoorbeeld met behulp van een aanvullende vragenlijst over hun gedrag. Dat onderzoek moet eind 2022 zijn afgerond.

Het COC heeft zich jarenlang ingezet voor de beleidswijziging. In een reactie zegt voorzitter Astrid Oosenbrug: “Straks word je als homo- of biseksuele man eindelijk niet meer uitgesloten om wie je bent, wanneer je een ander wilt helpen door bloed te doneren. We zijn gelukkig dat aan deze pijnlijke vorm van onderscheid tussen homo-, bi- en heteroseksuele mannen nu een einde komt. Dat is een heuse doorbraak. We hebben altijd gepleit voor een zo veilige mogelijke bloedvoorraad met zo min mogelijk discriminatie. We zijn blij dat het nieuwe beleid aan die beide criteria voldoet.”

Bron: NOS Nieuws / Coverbeeld: Unsplash

Powered by Labrador CMS