Verkiezingen op Curaçao: 5 partijen zijn ineens vóór openstelling huwelijk

Leestijd: < 1 min

Net als in Nederland zijn er deze week verkiezingen op Curaçao. Tot verrassing van velen hebben vijf partijen gemeld dat ze vóór de openstelling zijn van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht. Maar tegelijkertijd is er weinig hoop dat dit nu ook echt wordt geregeld.

Op 19 maart gaat Curaçao naar de stembus. In de afgelopen week hebben vijf partijen tot verrassing van velen gezegd dat ze voor de openstelling van het huwelijk zijn. Vier andere partijen gaan niet zo ver, maar zeggen dat ze voorstellen voor een geregistreerd partnerschap niet zullen torpederen. Maar er zijn ook nog altijd zes partijen die tegen elke vorm van homo-emancipatie in de wetgeving zijn. 

Constructie
Het is een stap in de goede richting: in 2017 was nog geen enkele partij voorstander voor gelijke rechten voor de lbhtq-gemeenschap, en dus ook niet voor huwelijken tussen twee mannen of twee vrouwen.

Er bestaat momenteel een constructie waardoor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten een huwelijk tussen M/M- en V/V-koppels moeten erkennen. Als een stel op Bonaire trouwt, dat onderdeel is van Nederland, dan zijn ze verplicht de huwelijksacte uit Nederland te erkennen en koppels als gehuwd in te schrijven in het bevolkingsregister. Dit komt door een uitspraak van de Hoge Raad.

Wassen neus
In de praktijk is die uitspraak een wassen neus: de drie landen weigeren namelijk rechtsgevolgen te verbinden aan die erkenning. En zo kunnen getrouwde homostellen op Curaçao nog steeds geen pensioen regelen zoals heterostellen dat kunnen of verzekeringen afsluiten. Alleen op het gebied van immigratie geldt dat partners van hetzelfde geslacht zonder gedoe mogen blijven en kunnen werken als ze getrouwd zijn.

Dat er nu vijf partijen zijn die nu voor de openstelling zijn van het huwelijk, noemt Ashric Martel verrassend, maar het is in zijn ogen ‘echt maar een kleine stap in de goede richting. In Trouw vertelt deze manager van een strandclub die zelf gay is én getrouwd, dat hij zich nog steeds een tweederangsburger in zijn eigen land voelt.

Teleurgesteld
Martel is vooral is vooral teleurgesteld in de ‘zogenaamde’ politieke voorvechters voor homorechten op Curaçao, en dan met name in premier Eugene Rhuggenraath van de regeringspartij PAR. “Vier jaar geleden, ik vergeet het nooit meer, liep de minister-president voorop bij de Gaypride in Willemstad. Hij droeg een T-shirt met de tekst #Huntu in regenboogkleuren en hield een ontroerende speech voor gelijke rechten. Wat heb ik aan zo’n premier als zijn eigen partij tegen het homohuwelijk blijft?” (Huntu betekent samen).

In 2018 was er al eens een wetsvoorstel ingediend om het huwelijk open te stellen, maar de regeringspartijen PAR en MAN hebben geantwoord voorlopig alleen voor een geregistreerd partnerschap te zijn, waarna het voorstel in een la is verdwenen. Martel heeft dan ook weinig hoop dat de partijen zich na de verkiezingen daadwerkelijk sterk zullen maken voor het huwelijk voor M/M en V/V. “De strijd voor homo-emancipatie lijkt toch vooral ingegeven door individuele parlementsleden op persoonlijke titel, zonder steun van hun partij. Ik weet niet of ik enige verandering nog mee ga maken in mijn leven.”

Juridisch afdwingen
Toch is er hoop: een van de initiatiefnemers die een vragenlijst naar alle partijen stuurde met specifieke vragen over het huwelijk en mensenrechten, Mario Kleinmoedig, zegt: “Er ligt een vonnis van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat in 2015 Curaçao al opdracht gaf gelijke rechten wettelijk te regelen. Wij bewandelen nu de politieke weg, maar zullen uiteindelijk naar Straatsburg gaan om het juridisch af te dwingen.”

Coverbeeld: Unsplash

Powered by Labrador CMS