Joe Cohen is de maker van Above The Troubled Water, een documentaire die een beeld schetst van de situatie voor lbhtq’s in Nigeria. Hij kwam in contact met Bisi Alimi, die in 2004 live op tv voor een publiek van vier miljoen mensen vertelde over zijn geaardheid.

Asiel

Enkele weken daarvoor had de toenmalige president Goodluck Jonathan verklaard dat homoseksualiteit niet bestond in Nigeria. Na zijn coming-out op tv kreeg Alimi te maken met doodsbedreigingen en hij verloor zijn baan als acteur in een sitcom. Nadat hij drie jaar in angst had geleefd en gruwelijk was mishandeld, besloot hij asiel aan te vragen in het Verenigd Koninkrijk.

Cohen besloot met Alimi mee te reizen bij zijn eerste trip naar Nigeria, negen jaar nadat hij het land uit was gevlucht. Dat werd de aanleiding voor een documentaire over de schrijnende situatie voor lbhtq’s in het Afrikaanse land.

Visum geweigerd

In een artikel voor Attitude schrijft Cohen had slechts een handjevol geld, geen producent, geen onderzoeker ter plaatse en ook nog geen tv-station dat de documentaire zou gaan uitzenden. Helaas voor Cohen werd zijn visum geweigerd, hij vermoedt vanwege zijn film Stepping Stone, die gaat over een van zijn vrienden, een transgender persoon.

Het plan van aanpak moest worden gewijzigd. Cohen besloot Alimi een camera mee te geven, maar de beelden bleken niet geschikt voor een complete documentaire. Alimi had verteld dat veel van zijn lhbtq-vrienden het land uit waren gevlucht. Damoshe woont nu in New York en Ade in Toronto. Dus dat werd de insteek van Above The Troubled Water.

Première

Above The Water gaat in première op het Britse BFI Flare Film Festival 2021, en hopelijk daarna ook in Nederland. We houden het voor je in de gaten. Bekijk hier alvast de trailer.