Muziek

Queer 90s popiconen Army of Lovers verschijnen op vinyl

Van de megahit 'Crucified'

17 maart 2021, Martijn Tulp, 3 minuten

Begin jaren 90 scoorde het Zweedse trio Army of Lovers een internationale gigahit met het nummer 'Crucified'. De band stond erom bekend dat ze altijd playbackten en waren in hun clips en optredens over-the-top queer en camp. Binnenkort verschijnen twee van hun albums opnieuw op (gekleurd!) vinyl. We zetten een paar van hun leukste YouTube-filmpjes (en één gênante playbackblunder) op een rijtje.

Crucified

De grootste hit van Army of Lovers blijft natuurlijk 'Crucified'. Die kon je – toen de horeca nog open was – regelmatig uit de speakers van menig gaybar horen schallen. In de clip wordt veelvuldig ingezoomd op het decolleté van 'zangeres' La Camilla (die eigenlijk niet op dit nummer te horen is) en danst mannelijk bandlid Jean-Pierre in zijn ondergoed rond in een badkuip.

Obsession

Van de volgende single 'Obsession' werden twee versies gemaakt. In beide versies hangt Jean-Pierre als een pierrot aan de muur terwijl hij een van de samples in het nummer playbackt en ondergaat bandlid Alexander een erg bloederige hersenoperatie. Omdat deze versie destijds wel érg provocerend was, en omdat La Camilla na ruzie uit Army of Lovers werd gekickt, werd later een nieuwe versie opgenomen met vervangend bandlid De La Cour.

Ride The Bullet

Om de nieuwe 'zangeres' De La Cour fatsoenlijk te introduceren, werd ook een nieuwe versie van de clip 'Ride the Bullet' gemaakt, waarin Jean-Pierre en Alexander hun nieuwe bandlid in de badkuip van hun mansion aantreffen. Let op de ode aan La Camilla op 2:29.

Israelism

“Het was altijd al de bedoeling om, net als Abba, Army of Lovers uit vier leden te bestaan” vertelde Alexander toen er nóg een zangeres aan de band werd toegevoegd. De clip voor 'Israelism', waarin Jean-Pierre zijn Joodse afkomst viert, werd geweigerd door MTV. In het technopopnummer zitten drie traditionele Joodse liedjes verwerkt.

Give My Life

Dit is typisch zo'n nummer dat vrijwel iedereen kent, zonder te weten dat het een Army of Lovers-nummer is. Voor hun eerste Greatest Hits-album werd blondine De La Cour weer de band uitgebonjourd, en kwam La Camilla terug. Let vooral op de scènes waarin Jean-Pierre met een enorme gouden penis rondrent.

Rockin' the Ride

In 2013 kwam Army of Lovers in originele line-up (dus mét La Camilla, maar zonder De La Cour en Dominika) nogmaals bij elkaar om mee te doen aan het Zweedse Nationale Songfestival. Omdat bij het Songfestival altijd live gezongen moet worden, besloten ze met dat idee te spelen: op een gegeven moment tijdens de act wordt onthuld dat een achtergrondzangeres al die tijd de vocalen voor haar rekening nam. Het optreden ontaardde in een enorm schandaal, waarbij Alexander La Camilla publiekelijk aan de schandpaal nagelde en opnieuw uit de band kickte omdat ze te slecht playbackte. Let vooral op het stuk vanaf 4:20. Genieten.

In juli wordt hét Army of Lovers hitalbum Massive Luxury Overdose (begin jaren 90 goed voor 2 miljoen verkochte exemplaren!) opnieuw uitgebracht op zwart, paars en (in een speciale boxset verkrijgbare) platina vinyl. De deluxe editie wordt voorzien van een boekje waarin ook de verschillende albumhoezen van het album – eentje met La Camilla en eentje met De La Cour – worden afgebeeld. Massive Luxury Overdose en het minder populaire Army of Lovers album Glory, Glamour & Gold (op groen vinyl!) zijn nu te bestellen via Maschina Records.

Army of Lovers Massive Luxury Overdose
Massive Luxury Overdose
Army of Lovers Glory, Glamour & Gold
Glory, Glamour & Gold
Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau