Peiling: GroenLinks blijft favoriet bij lhbtq’s, enthousiasme over Volt en BIJ1
Maar liefst 87% van de deelnemers aan een peiling van OUTtv zegt dat lhbtq-kwesties een belangrijke factor zijn bij het kiezen van een partij tijdens de verkiezingen. GroenLinks is met 25% het populairst. Opvallend is dat de nieuwkomers Volt en BIJ1 kunnen rekenen op ruim 6% van de stemmen.
Volgens de vierjaarlijkse peiling* van de gay lifestylezender OUTtv is GroenLinks de favoriet binnen de lhbtq-gemeenschap, bijna 25% van de respondenten zegt woensdag voor de groene partij van lijsttrekker Jesse Klaver te gaan stemmen,ongeveer evenveel als in 2017. Opvallend is een significante hoge aanhang voor nieuwkomers Volt en BIJ1, zij kunnen rekenen op ruim 6% van de stemmen.
PVV uit de top 5 verdwenen
Het contrast met de stem van de lhbtq-gemeenschap tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2017 is relatief klein. Het grootste verschil is dat de PVV, die vorige keer op de vierde plek eindigde met 13%, ver uit de top 5 is verdwenen.
D66 verliest nu een aantal stemmen en komt uit op 14% (2017; 19,3%). Deze situatie geldt ook voor de VVD die 10,5% stemmen krijgt, ten opzichte van 13,9% stemmen in de vorige periode. Partijen SP en PvdA zijn allebei lichtelijk gestegen ten opzichte met de vorige verkiezingen. SP ontvangt 9,3% (2017; 6,4%) en de PvdA 7% (2017; 6,4%).
De twee opmerkelijke nieuwkomers die ver boven de grote partijen als Partij voor de Dieren, CDA en de PVV een secure plek binnen hebben gehaald zijn Volt en BIJ1. Beide partijen sluiten zich net achter de top 5 aan met allebei ruim 6% van de stemmen. Vooral D66 stemmers in 2017 hebben opvallend vaak in deze Queervote 2021 op VOLT gestemd.
De invloed van lhbtq-thematiek op het stemgedrag is prominent
Maar liefst 87% van de respondenten gaf aan dat lhbtq-kwesties een belangrijke tot zeer belangrijke factor spelen bij het kiezen van een partij tijdens de verkiezingen. Dit tegenover minder dan 1% die lhbtq-thematiek als onbelangrijk bestempelde.
Drie lhbtq-stellingen in het bijzonder schoten ver boven de rest uit. ‘ ’Het afschaffen van anti-homo regelgevingen op scholen met bijzonder onderwijs (ook al zijn deze gebaseerd op geloof) ’’ werd door 95% van de stemmen aangevinkt als belangrijk of erg belangrijk. Het prioriteren van dit onderwerp in het bijzonder is niet geheel onverwachts: afgelopen november kwam Minister Slob (ChristenUnie) uitgebreid in het nieuws naar aanleiding van controversiële uitspraken. Minister Slob beriep zich in een debat op de vrijheid van onderwijs en godsdienst. In het debat zei hij dat religieuze scholen het recht hebben om ouders in een verklaring afstand te laten nemen van homoseksualiteit.
93% gaf aan dat het verbieden van conversietherapie tevens een belangrijk politiek agendapunt moet zijn. Ook het opnemen van hate-speechpreventie en lhbtq-voorlichting in het vaste curriculum op de basisschool kreeg veel belangstelling (89%).
Klimaat blijkt topprioriteit voor alle leeftijdsgroepen
Een ruime 81% noteerde het aanpakken van klimaatverandering als een zwaarwegende factor. Stellingen als bijvoorbeeld het tegengaan van stijgingen onder Randstedelijke koop- en huurprijzen, het volledig afschaffen van Zwarte Piet en het instellen van een basisinkomen van 1.500 euro per maand (voor iedereen met en zonder werk) werden meer verdeeld ontvangen door de gemeenschap (variërend van erg belangrijk tot erg onbelangrijk). Wat wel duidelijk naar voren kwam, is dat een grove meerderheid vindt dat zorgverleners met spoed een structureel hogere beloning moeten ontvangen (74%).
De lhbtq-gemeenschap verdeeld over de Tweede Kamer tijdens COVID-19
Dat de coronapandemie (en daarmee het beleid vanuit de Tweede Kamer) een mogelijke invloed zal uitoefenen op het stemgedrag lijkt enigszins logisch. Toch geeft maar zo’n 16% aan dat dit het geval is. Op veel corona gerelateerde stellingen lijken de respondenten verdeeld. 42% zegt tevreden te zijn met hoe het kabinet haar coronabeleid heeft ingevuld en uitgevoerd, terwijl 33% ontevreden blijkt te zijn. 42% vond echter dat de maatregelen niet op tijd werden ingevoerd (tegenover 29% die dit wel vond). Het investeren in ic-bedden zodat operaties door kunnen gaan, óók tijdens een pandemie, werd zelfs door 85% aangekaart als topprioriteit.
In het programma OUTtv Kiest informeert de tv-zender de kijker over de LHBT-agenda van alle partijen. Alle partijen waren uitgenodigd voor een interview in het programma. D66, GroenLinks, BIJ1, VVD, 50PLUS, SP, PvdA en CDA hebben meegedaan aan het verkiezingsprogramma, welke op dinsdagavond om 21:30 uur wordt uitgezonden. OUTtv is de televisiezender voor de gay- en open-minded en te ontvangen via de meeste providers in het pluspakket en is te ontvangen bij Ziggo op kanaal 129 en KPN op kanaal 77
*onder 1551 respondenten
Coverbeeld: Unsplash