Tina geeft de kijker een intieme en onthullende kijk in het leven van Tina Turner, die haar zangcarrière startte in 1957. In de meer dan zestig jaar die volgden, kende ze vele hoogte- en dieptepunten. Samen met haar eerste echtgenoot Ike Turner scoorde ze wereldwijd enorme hits als ‘River Deep, Mountain High’ en ‘Nutbush City Limits’, maar dat succes had ook een zwarte kant: Ike vergde het uiterste van zijn eega en als zij niet deed wat hij zei, mishandelde hij haar.

Monsterhits

Tina wist te ontsnappen uit de klauwen van Ike, maar haar gewilde solosucces bleef uit. Gedurende de jaren zeventig probeerde ze van alles, van rock tot disco. Aan het begin van de jaren tachtig keerde het tij en scoorde ze weer monsterhits, met ‘Private Dancer’, ‘The Best’ en het David Bowie-duet ‘Tonight’ als bekendste voorbeelden.

In de documentaire Tina komt de zangeres zelf aan het woord, net als haar tweede en huidige echtgenoot Erwin Bach. Ook actrice Angela Bassett is te zien, die Tina Turner speelde in de biopic What’s Love Got To Do With It in 1993. Muziekjournalist Kurt Loder schreef het boek I, Tina, waarop die film was geïnspireerd en hij doet ook zijn zegje in de docu. Oprah Winfrey is ook van de partij, omdat Tina een graag geziene gast was in haar talkshow. Tot slot noemen we Katori Hall, de scenarioschrijver die Tina – The Tina Turner Musical heeft gemaakt.

Bekijk de trailer

Bekijk hier de trailer van Tina. De documentaire komt uit op 28 maart en is te zien op de Amerikaanse zender HBO. In Nederland wordt Tina uitgebracht door Universal en zal hier te zien zijn vanaf juni.