Naomie Pieter is Roze Lieverdje 2020

"Queer, antiracistisch, activist, Naomie is het allemaal"

15 februari 2020, Winq redactie, 2 minuten

Naomie Pieter is uitgeroepen tot het Roze Lieverdje 2020. Ze kreeg de prijs voor haar jarenlange werk voor de lhbtq-gemeenschap en de zwarte en gekleurde gemeenschap.

"Queer, antiracistisch en performancekunstenaar. Naomie is het allemaal", aldus juryvoorzitter Dolly Bellefleur. "Maar misschien is ze wel het meest een activist. Waarbij ze de lol in het activisme binnen de zwarte lhbtiq+-gemeenschap belangrijk vindt. Zoals bij haar queer dancehall-feest Pon Di Pride."

Het Roze Lieverdje wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich in de stad bijzonder heeft ingezet voor de emancipatie van lhbtq personen. Deze keer waren vijf personen genomineerd: Hans Verhoeven, Adrie van Diemen, Alejandra Ortiz, Peter van Maaren en Naomie Pieter. 

Online konden mensen stemmen op hun favoriete kandidaat. Die stemmen werden gecombineerd met een juryoordeel, waarna Pieter als winnaar uit de bus kwam.

Onvermoeibaar doorzettingsvermogen

De prijs werd uitgereikt door Amsterdamse GroenLinks-wethouder Touria Meliani. Zij roemde in haar speech het onvermoeibare doorzettingsvermogen van alle genomineerden. "Dat jullie ondanks de uitsluiting en misschien wel de pijn die jullie zelf ervaren hebben, de stap gemaakt hebben om iets voor die samenleving te gaan doen, die samenleving te veranderen, dat vind ik het allergrootste wat er is. De transformatie die je daarmee doormaakt, dat is niet in één avond, in één prijs te vangen."

Meliani uitte de wens dat het niet bij deze ene avond blijft. "Ik zou willen dat we overal in de samenleving mensen zoals jullie gaan  tegenkomen. Liefst in de belangrijke posities om deze samenleving echt inclusief te maken. Als je opkomt voor één persoon die kwetsbaar is, kom je op voor iedereen."  

De jury bestond, naast voorzitter Dolly Bellefleur, uit Dounia Jari (Stichting Maruf), Wielie Elhorst (predikant voor de lhbtq-gemeenschap) en Rocco Piers (stadsdeelbestuurder Amsterdam-Zuid).

Eerdere winnaars

Het Roze Lieverdje, een initiatief van GroenLinks, is inmiddels acht keer vergeven, onder anderen aan Ellie Lust, en verwijst naar het standbeeld op het Spui. Twee jaar geleden ging de prijs naar Stichting Maruf, een platform dat zich inzet voor queer moslims.

Beeld: screenshot uit mini-docu 'Strijdlust' van Willem Timmers, Sander Roks & Tofik Dibi

Magazine 122
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau