Fotoserie: ‘Anders’ zijn is het nieuwe normaal

Bekijk foto's uit de serie van fotograaf Elya Kèran

22 maart 2021, Winq redactie, 2 minuten

Modefotograaf Elya Kèran (30) heeft een fotoserie gemaakt waarin hij laat zien dat ‘anders’ net zo mooi is als datgene wat als ‘normaal’ wordt gezien. Winq geeft alvast een voorproefje uit de serie, die de naam ‘Bart’ heeft gekregen.

Elya Kèran is een autodidacte modefotograaf. Samen met een toegewijd creatief team en model Bart heeft hij een fotoserie geschoten waarmee hij wil laten zien dat ‘anders’ zijn voortaan het nieuwe ‘normaal’ is en waar ware schoonheid in schuilt.

Zoveel pracht

Kèran vertelt: “Mijn doel is om juist díe mensen te inspireren die nu het gevoel hebben buiten de boot te vallen. Je hoeft je niet te gedragen als de rest, of er zo uit te zien. ‘Anders’ zijn bezit zoveel pracht en juist dat wil ik naar voren brengen”, zegt Elya, die onlangs is kozen als GUP’s Dutch Photo Talent 2021.

“Zelfexpressie en je ware zelf zijn is een luxe die nog voor velen moeilijk bereikbaar is. Dit vanwege de vooroordelen en angst om buitengesloten of anders behandeld te worden. Het niveau van acceptatie wanneer het om ‘jezelf zijn’ gaat, is zeker nog niet waar dat zou moeten zijn. De mode- en creatieve industrie viert het al jaren, maar de algemene bevolking heeft nog mijlen te gaan. Is het niet juist mooier om in plaats van te focussen op de verschillen, de overeenkomsten die we met elkaar als mens zijnde hebben, te vieren?”

Bart

De hoofdrol in deze serie speelt Bart, een opkomend non-binair model. Bart laat zien dat je veel meer bent dan een definitie, zegt Kèran: “Bart is het perfecte voorbeeld van gewoon mens zijn. Niets meer, niets minder. En dat is meer dan genoeg.” 

Kwetsbare kanten

Ze leerden elkaar kennen tijdens een fotosessie in de zomer van 2019 en hielden daarna contact. “Bart is één van de meest zachtaardige mensen die ik heb mogen ontmoeten. Op Instagram zijn zij een absolute baas met een flinke hoeveelheid volgers, maar schromen zich niet om de kwetsbare en menselijke kanten van henzelf te laten zien. Wat nog steeds niet genoeg genormaliseerd wordt op social media.”

Bart

Na een turbulent jaar waarin veel ongewone zaken zoals maskers dragen en anderhalve meter afstand houden het nieuwe normaal zijn geworden, hoopt Elya dat dit een wijze les zal zijn om niet meer zo vreemd naar het ongewone te kijken. “Eigenlijk heb ik er een hekel aan wanneer we woorden als ‘anders’ en ‘normaal’ gebruiken om mensen beschrijven, maar we leven nu nog in een samenleving waar men dat nodig vindt. Dus waarom niet in de tussentijd ‘anders’ een positieve betekenis geven, totdat wij als maatschappij er klaar voor zijn iedereen zoals zij zijn te accepteren?”

Bekijk de complete serie

Winq mocht alvast drie foto’s uit de serie ‘Bart’ publiceren. De complete serie vind je op de website van Elya Kèran, die je ook kunt volgen op zijn Instagram-account.

Bart
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau