Roze Filmdagen: deze films zijn in de prijzen gevallen

23 maart 2021, Winq redactie, 4 minuten

Een drama over seksueel geweld, misbruik en racisme dat toch een hoopgeend verhaal biedt. Een tedere vertelling waarin twee oudgeliefden om elkaar heen dansen. Deze twee films zijn in de prijzen gevallen tijdens de Roze Filmdagen van 2021. Bekijk hier de trailers van Cicada en Victoria en zie welke films verder in de belangstelling hebben gestaan.

Dit jaar heeft filmfestival de Roze Filmdagen een online record gevestigd in het aantal bezoekers. Tussen 11 en 21 maart hebben waarschijnlijk meer dan 12.000 filmliefhebbers online films bekeken in heel Nederland.

"We zijn trots dat het gelukt is een volwaardig festival online te zetten en een nog groter en diverser publiek hebben aangesproken", aldus festival director Werner Borkes. “Volgend jaar hopen we online vertoningen te combineren met voorstellingen in Het Ketelhuis, want we hebben de sfeer daar wel gemist. De 25e editie vindt plaats van 10-21 maart 2022”

Beste film: Cicada

Er zijn zoals ieder jaar verschillende prijzen uitgereikt tijdens de Roze Filmdagen. De beste speelfilm was dit jaar Cicada, een film van Matthew Fifer en Kieran Mulcare uit de VS.

Uit het juryrapport:
Cicada, het zeer persoonlijke speelfilmdebuut van schrijver/regisseur/acteur Matthew Fifer (co-directer Kieran Mulcare), rijgt reusachtige thema’s als trauma, seksueel misbruik, geweld en racisme aaneen in een hoopgevend verhaal met een onnavolgbare flow. De paar imperfecties en eigenzinnige rafelrandjes vallen in het niet bij de betoverende cinematografie en het verpletterende spel van Fifer en Sheldon D. Brown. De mannen, die hun eigen ervaringen in de film verwerkten, weten met ieder woord en elke aanraking te ontroeren en overtuigen. Hun chemie, met veel vreugde in beeld gebracht, spat van het scherm. Wat makkelijk had kunnen verzanden in een clichéfilm over zelfdestructief gedrag, wordt in de handen van Fifer een spannend, oprecht en helend verhaal over verbinding.”

Beste Korte Film: Victoria

In de categorie Beste Korte Film is Victoria bekroond, een film van Daniel Toledo Saura uit Spanje.

Hierover oordeelde de jury als volgt:
“De jury werd betoverd door deze prachtige, tedere vertelling waarin twee oud geliefden om elkaar heen dansen. Met ijzersterk spel en rake dialogen weet de film in korte tijd een volledige liefdesgeschiedenis te schetsen. Het tempo, de timing en de shotkeuze zorgen ervoor dat we geboeid blijven kijken. De metafoor aan het einde van de film maakt het verhaal compleet en doet ons verlangen naar langer werk van deze maker.”

Ga voor het complete overzicht van alle prijswinnaars en de dankwoorden van Kieran Mulcare en Daniel Toledo Saura naar de website van de Roze Filmdagen.

Magazine 115
Onze extra dikke Pride-special!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau