Boek

“Lhbtq’s uit andere culturen moet je niet beoordelen door een westerse bril”

Auteur 'Het porseleinen huwelijk'

25 maart 2021, Edwin Reinerie, 3 minuten

Eind april verschijnt Het porseleinen huwelijk van advocaat Sidney Smeets. Hoever zijn wij gekomen, twintig jaar na openstelling van het burgerlijk huwelijk?

Wat was jouw drang om dit boek te schrijven?
“In de afgelopen jaren heb ik veel slachtoffers van anti-lhbtq-geweld bijgestaan en in die zaken heb ik gezien hoe moeilijk het is om de politie, het openbaar ministerie en de rechter zover te krijgen dat ze homofobie herkennen en erkennen. Er was zelfs een zaak in Dordrecht waar de rechter zei dat hoewel slachtoffers via Grindr in een hinderlaag gelokt waren en uitgescholden werden voor ‘flikker’ en ‘kankerhomo’, die woorden gezien werden als ‘dagelijks taalgebruik’. Tegelijkertijd zien we presentatoren van sportprogramma’s en cabaretiers zonder schaamte homo- en transfobe ‘grappen’ maken en daarmee wegkomen. Het gedroomde Nederlandse beeld van een land dat altijd al progressief is geweest, klopt namelijk niet.”

Gaat Het porseleinen huwelijk vooral over de geschiedenis?
“Lange tijd waren de enige bronnen die we hebben over wat we nu lhbtq’s noemen, juridische documenten. Mensen werden vervolgd omdat ze anders waren, en via die rechtszaken krijgen we een blik in het leven van lhbtq’s destijds. Er waren culturen die veel meer seksuele en genderdiversiteit kenden en juist als gevolg van ons kolonialisme nu een anti-lhbtq-houding hebben. Die culturen keuren wij nu vervolgens af maar we vergeten dat het bij ons juist het christelijk geloof is geweest dat lange tijd de drijvende kracht achter de vervolging van lhbtq’s was.”

Hoe is het gesteld met de lhbtq-rechten in ons land?
“Na twintig jaar zijn we er nog steeds niet. Trans personen hebben nog steeds toestemming van een arts nodig voor ze hun geregistreerde geslacht kunnen aanpassen, regenboogfamilies hebben niet dezelfde rechten als traditionele heteronormatieve gezinnen, homogenezing is, hoewel de kamer vóór stemde, nog steeds niet verboden en anti-lhbtq-geweld wordt nauwelijks als zodanig erkend.”

“We moeten het geweld echt aanpakken”

Jij  staat regelmatig slachtoffers bij van anti-homogeweld. Kun je een zaak oprakelen die jou bijzonder in het hart heeft getroffen?
“Het zijn er helaas inmiddels vrij veel. Een recente is de zaak van een lesbisch stel dat in een asielzoekerscentrum ruzie kreeg. Een van de twee werd overgoten met kokend water en liep brandwonden op. Het heeft me verbaasd dat het openbaar ministerie in die zaak geen homofobie wilde zien. De geaardheid van de beide dames was de letterlijke aanleiding van de ruzie. Een van de zaken waarbij dat wel lukte was de mishandeling van twee mannen op het Damrak – de twee slachtoffers werden aangesproken door een man die vond dat hun geaardheid niet door de beugel kon. Hij achtervolgde ze, belde zijn vrienden en de slachtoffers werden geslagen en getrapt. De daders werden gepakt maar ontkenden dat er sprake was van homofobie. Een van hun advocaten beweerde zelfs dat het eigenlijk de schuld van de slachtoffers zelf was, omdat die de hoofdverdachte seksueel benaderd zouden hebben. Na afloop van de mishandeling vertelden de verdachten in een filmpje dat ze net twee homo’s ‘gekrast’ hadden. Dat gaf voor de rechter de doorslag om in die zaak homofobie aan te nemen en om die reden een hogere straf op te leggen.” 

Je stond 18e op de D66-lijst voor de Tweede Kamer. Waar ga jij je vooral druk om maken, de komende vier jaar?
“Ik wil mij allereerst inspannen voor het versterken van onze rechtsstaat. Na jarenlang sloopwerk is daar wel wat herstel nodig. Voor lhbtq’s vind ik het belangrijk dat homofobie herkend en erkend wordt. We moeten het geweld echt aanpakken en niet wegkijken door ons alleen te concentreren op daders met een niet-Westerse achtergrond. We moeten ook werk gaan maken van het moderniseren van het personen- en familierecht zodat meeroudergezinnen en hun kinderen betere rechtsbescherming krijgen. Het asielbeleid moet humaner en efficiënter. Lhbtq’s uit andere culturen moet je niet beoordelen door een Westerse bril, je moet je juist verdiepen in hun achtergrond.”

Het porseleinen huwelijk verschijnt op 28 april bij uitergeverij Balans. Bestel nu op Bol.com!

Magazine 107
Deze keer: een queer trouwspecial, It's a Sin en alles over de verkiezingen
Advertentie
Advertentie
Artikelen in dezelfde serie - Special: Huwelijk

“Wij trouwden omdat ik bedreigd werd”

“Als ik hetero was geweest, was ik nooit getrouwd”

“Niet kunnen trouwen was voor ons een vanzelf­sprekendheid”

Werp eens een blik op deze Volvo XC40 Recharge P8

“Het voornaamste doel van ons huwelijk was emancipatie”

Livestream: 20 jaar huwelijksgelijkheid

7x heerlijke huwelijk hotspots

“Het huwelijk kon mij gestolen worden”

“Ik gun iedereen een trouw­ceremonie als de mijne”

“We vonden het belangrijk dat er ook een lesbisch koppel trouwde”

20 jaar trouwen: bekijk de online comedyshow Happy Ever After

Let Love Rule: thema-uitzending over openstelling huwelijk

“Tijdens onze bruiloft gaan we helemaal van God los”

“Ik herhaal: het 'homohuwelijk' bestaat niet”

In welke landen kun je als homo trouwen?

“Ons boek geeft een tijdsbeeld; over tien jaar voeren we andere gesprekken”

“Maatkleding haalt jouw sterke punten naar voren”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 107

Deze keer: een queer trouwspecial, It's a Sin en alles over de verkiezingen

Neem een abonnement

Geef cadeau