“We zijn trots dat we nu één handige kaart hebben met al het aanbod”, zegt Lisa van Ginneken, voorzitter van Transvisie. “Zo zie je dat je voor heel veel dingen gewoon bij jou in de buurt terecht kunt. Of je nou op controle moet bij een endocrinoloog of een contactgroep zoekt die bij jou past.” 

Samen voor de achterban

In de Transgender Wegwijzer is de kennis van de belangenorganisaties Transvisie en Transgender Netwerk Nederland (TNN) verzameld. “We werken al langer samen”, zegt TNN-voorzitter Brand Berghouwer. “Onder andere bij de informatielijn Transgender infopunt NL. Samen kunnen we onze achterban van actuele informatie voorzien. Nu dus óók via de Transgender Wegwijzer.”
 
Ook als hulpverlener kun je van de Wegwijzer gebruik maken. “We worden veel gebeld door huisartsen en praktijkondersteuners”, vertelt Berghouwer. “Ook voor hen wordt het nu makkelijker om door te verwijzen naar behandelaars die in de buurt zitten.”

Actueel en betrouwbaar

De informatie op de Transgender Wegwijzer wordt regelmatig aangevuld en geactualiseerd. “Wij hebben nu aanbod geselecteerd dat van voldoende kwaliteit is”, zegt Van Ginneken. “In de toekomst gaan bijvoorbeeld beroepsorganisaties die selectie doen en dan komt er ook meer aanbod op de kaart.”

TNN en Transvisie hopen met de kaart ook het idee weg te nemen dat je voor een transitie altijd naar het Amsterdam UMC moet. Op de kaart zie je hoeveel transgenderzorg er in heel Nederland is. 

Regie in eigen handen

Met de informatie op de Wegwijzer willen beide organisaties transgender personen empoweren en meer regie geven in hun eigen leven en behandeltraject. “Wij vinden het belangrijk dat mensen zelf kunnen bepalen door wie ze behandeld of ondersteund worden”, zegt Van Ginneken. “Met de kaart heb je beter zicht op de verschillende mogelijkheden, en kun je de zorg en ondersteuning kiezen die bij jouw wensen past.”

Bekijk de nieuwe Transgender Wegwijzer op transgenderwegwijzer.nl