Interview

Modeontwerper Patrick Hiemstra: een potpourri van tegenstellingen

Bekijk zes hoogtepunten uit zijn collectie

24 maart 2021, Jaap Bartelds, 6 minuten

Patrick Hiemstra heeft sinds een klein jaar zijn eigen studio. Onder de naam HIEM werkt hij als modeontwerper, illustrator en stylist. Voor zijn eerste collectie na zijn afstuderen trok hij alles uit de kast: kleur, veren, tule, hysterie en idioterie, in zijn eigen woorden. Lees hier een interview met de ontwerper en bekijk zes hoogtepunten uit zijn collectie.

Kijkers van Drag Race Holland hebben al kennis kunnen maken met het werk van Patrick Hiemstra, omdat hij een aantal looks heeft verzorgd voor de kandidaten. Hij zal ook weer te zien zijn in seizoen twee, dat er aan zit te komen. Ook hoopt hij eind dit jaar, begin volgend jaar, zijn allereerste eigen show te kunnen geven. Onze vaste fotograaf voor Winq, Armando Branco, legde de ontwerpen van HIEM vast op de gevoelige plaat. “Er is te weinig ALL-INCLUSIVE, en ik wil laten zien dat je bij mij terecht kan, vrij kan zijn wie je bent of wil zijn.”

Waar komt jouw fascinatie voor mode vandaan? 
“Zolang ik mij kan herinneren ben ik gefascineerd geweest door mooie dingen. Lintjes, sieraden, barbies, noem maar op. Dat werd met name door mijn oma toegejuicht, ze nam mij bijna elke week wel mee naar rommelmarkten waar wij beide uren lang konden ‘sneupen’ door alle prullaria. Zij was ook de diegene die mij leerde naaien op jonge leeftijd, eerst met de hand, later met de machine. Ik was een jaar of zeven, acht, toen ik voor het eerst leerde dat je dat later ook kon doen, modeontwerper worden, en heb daarna nooit meer iets anders gewild.”

HIEM
Model: Pompadô Z.R. Martha / @zae2112 op Instagram

Je hebt je eigen studio opgericht, HIEM. Wat kun je daar over vertellen? 
“Klopt,  ik heb nu een klein jaar mijn Studio HIEM waaronder ik werk als ontwerper, illustrator en stylist. Ik noemde tijdens mijn afstuderen mijn kleding vaak al Hiem couture , soort van gekscherend. Mijn naam is namelijk Patrick Hiemstra en dat is een van de oudste Friese namen die er nog zijn. En ik heb het altijd erg belangrijk gevonden om mijn roots niet te vergeten. Hiemstra ligt echter niet erg lekker in de mond, maar de afkorting Hiem vond ik wel wat hebben. Helemaal toen ik er achter kwam dat het ook een Fries woord is, dat in het Nederlands hof/erf betekent. Het ‘hof’ van Studio HIEM gaat over het herdefiniëren van gender met extravagant volume. Letterlijk als in dat ik graag werk met vele ruffels, tule, slepen et cetera. Figuurlijk dat ik mijn werk presenteer met volume, unapologetic en in your face.”

HIEM
Model: Jody Rouwenhorst / @jodyrouwenhorst op Instagram

Maak jij je ontwerpen met een specifiek iemand in gedachten? 
“Jazeker, een van de allereerste dingen bij het maken van een collectie zijn voor mij de karakters die het gaan dragen. Daardoor kan ik mij enorm laten inspireren en ik vind het daarom ook heel belangrijk dat dat uitgesproken persoonlijkheden zijn. Mensen zoals een Elio Heres, Billy Porter en zeker ook Lady Gaga zijn voor mij onmisbaar in mijn ontwerpproces. Mensen die gender bevragen in hun stijl en zijn. Hopende dat ze ooit de rode loper over gaan in Studio HIEM.”  

HIEM
Modellen: Tomas Veeneman & Mierijn Maria Blokzijl / @tomasve & @mierijn op Instagram

Armando Branco heeft je eerste eigen collectie gefotografeerd, die als thema heeft: “I am freedom. I am constriction. A potpourri of contradiction!” Wat is het verhaal hierachter? 
“De titel komt uit een nummer van de musical Kinky Boots, die gaat over het doorbreken van genderpercepties. Exact wat ik ook probeer te doen. Deze collectie is een volgend hoofdstuk in het boek waarmee ik met mijn afstudeercollectie ben begonnen. Een wereld creëren waarin letterlijk alles kan. waar geen regels meer zijn hoe een man of vrouw zich zou moeten kleden om serieus genomen te worden. Waar ik bij mijn afstudeercollectie, voor mijn doen, binnen lijntjes ben gebleven, heb ik hier alles uit de kast getrokken. Kleur, veren, tule, hysterie en idioterie!”

HIEM
Model: André Fedor / andre.fedor op Instagram

Armando vertelde dat alle modellen queer zijn of een straight ally. Vind je dat belangrijk? 
“Enorm! Ik weet namelijk niet of mijn kleding wel het juiste gevoel kan overbrengen als het model zelf dat gevoel nog nooit gehad heeft. Ik kan geen inclusieve collectie neerzetten op dunne witte, cis, hetero mensen. Daarnaast vind ik representatie enorm belangrijk. De mensen voor wie deze collectie bedoeld is, zullen zichzelf alleen herkennen als het gedragen wordt door iemand zoals zijzelf. Ik vind het belangrijk een plek te creëren voor mensen waar ze weten dat ze zichzelf mogen en kunnen zijn. Dit wordt naar mijn mening nog te weinig gedaan in de modewereld. Er is te weinig ALL-INCLUSIVE en ik wil laten zien dat je bij mij terecht kan, vrij kan zijn wie je bent of wil zijn.” 

HIEM
Model: Pompadô Z.R. Martha / @zae2112 op Instagram

Wie zijn je voorbeelden, binnen je vakgebied, maar ook daarbuiten? 
“Veel te veel, hahaha! Ik zou jaren kunnen praten over hoe ontwerpers als Thierry Mugler, John Galliano en Alexander Mcqueen mijn gevoel voor mode hebben doen ontwaken. Hoe zij dat jonge queer jongetje in Friesland deden geloven dat er meer was voor hem. Maar mijn ultieme voorbeeld is mijn beste vriendin Amarens Joustra. Printmaakster, modeontwerpster en coupeuse. Zij heeft mij altijd tot meer gepusht dan ik zelf voor ogen had te kunnen, zij laat mij een hoop keuzes bevragen en hierdoor kom ik op sterkere argumentatie waarom wel of niet. Altijd eerlijk en enorm getalenteerd, veel van wat ik nu kan heb ik geleerd van haar. Zij heeft ook de groen blauwe HIEM print gemaakt voor deze collectie, zie de foto hieronder.”  

HIEM
Modellen: Tomas Veeneman & Mierijn Maria Blokzijl / @tomasve & @mierijn op Instagram

Wat kunnen we in de nabije toekomst van jou verwachten? 
“Aankomende april zal ik mijn 30 dagen challenge weer terug laten komen. Vorig jaar april heb ik, omdat ik zonder werk thuis zat, een maand lang elke dag een look gemaakt en gestyled  en dat gedeeld op instagram. Dat werd zo enorm leuk ontvangen dat ik besloten heb dat dit jaar weer te doen, aangezien corona toch nog wel even duurt. Daarnaast komt er ook een tweede seizoen van Drag Race Holland, waarvoor ik ook weer looks zal ontwerpen. En mocht het meezitten, hoop ik  eind dit jaar, begin volgend jaar mijn allereerste eigen show te kunnen geven.”

Credits

Patrick Hiemstra deelt zijn ontwerpen op Instagram via @studio.Hiem. Bekijk ook zijn eigen website.

Modellen + Instagram
André Fedor / @andre.fedor -  FIC model management 
Mierijn Maria Blokzijl / @mierijn - Parker MGMT
Pompadô Z.R. Martha / @zae2112
Jody Rouwenhorst / @jodyrouwenhorst
Tomas Veeneman / @tomashve

Fotograaf
Armando Branco / @armandobranco-fic

Haar
Yvon Geurts / @yvon_geurts
Ingrid Schlingmann / @ingridschlingmann

Make-up 
Gerriët Brouwer / @gerrietbrouwer

Locatie
Sauna Steamworks

Magazine 115
Onze extra dikke Pride-special!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau