Gorinchemse school dwong leerlingen tot coming-out

“Je kan kiezen: of jij vertelt het, of wij doen dat”

Leestijd: < 1 min

De reformatorische school Gomarus in Gorinchem zou meerdere leerlingen hebben gedwongen tot een coming-out bij hun ouders. Dat blijkt uit een NRC-artikel van afgelopen zaterdag, waarvoor de krant sprak met acht oud-leerlingen.

In een NRC-artikel van zaterdag 26 maart vertellen acht oud-leerlingen van de Gomarus in Gorinchem hoe het is om homoseksueel te zijn op de gereformeerde school. In lesstof krijgen leerlingen van de Gomarus te horen dat het praktiseren van homoseksualiteit “een zonde tegen de natuur” is en “een gruwel in de ogen van God”. Homo mag je zijn, als je het maar niet laat merken, aldus de leerlingen in het artikel.

Gedwongen coming-out

Een van de leerlingen vertelt in het artikel hoe zij in 2016 met een vertrouwenspersoon deelde een relatie te hebben met een meisje. Een paar weken daarop moest zij zich ineens melden bij de zorgcoördinator van de school, die haar dwong uit de kast te komen naar haar ouders. “Je kan kiezen: of jij vertelt het, of wij doen dat.” Later die week overkwam haar vriendin Mace de With, tevens leerling op de Gomarus, exact hetzelfde.

Beide meiden gaven de school aan er nog niet aan toe te zijn hun ouders te vertellen over hun relatie, waarop de zorgcoördinator in beide gevallen de deur van het kantoor op slot draaide en hun ouders erbij haalde, zo schijft NRC. Een derde meisje zou volgens het artikel op dezelfde manier zijn gedwongen uit de kast te komen. De Gomarus verzocht vervolgens de ouders van alle drie de meiden hun dochters niet langer met elkaar om te laten gaan. In twee van de drie gevallen gaven die daar geen gehoor aan.

Op het matje

Toen de twee meiden die destijds een relatie met elkaar hadden vervolgens besloten in het openbaar affectie te tonen, werd een van hen op het matje geroepen bij de mentor en teamleider. “Als je zo doorgaat, mag je geen eindexamen doen”, zou die haar gezegd hebben. In 2019 nam Mace de With zich voor een juridische procedure aan te spannen tegen de school om wat haar overkwam, waarop een schikking volgt.

De school bevestigt in het artikel enkel de geforceerde coming-out van De With. “Het gesprek ging op een manier waarvan wij zeggen, dat hoort ook eigenlijk niet zo. Het voorval is later met de leerling uitgesproken en toen hebben we daar een streep onder gezet”, aldus bestuursvoorzitter Chris Flikweert.”

Tweede Kamer

Tweede Kamerleden reageren geschokt op het nieuws. D66-Kamerlid Van Meenen noemt de gebeurtenissen “zeer onveilig, afschuwelijk en verwerpelijk”. De acties kunnen volgens hem niet zonder gevolgen blijven en hij dringt aan op een debat over de kwestie met onderwijsminister Arie Slob. Kamerlid Kuiken van de PvdA noemt het "intens verdrietig en traumatisch voor de leerlingen". Haar partij wil al langer een herziening van artikel 23 van de Grondwet, dat de vrijheid van onderwijs regelt.

In het AD zegt bestuursvoorzitter Flikweert de ophef te begrijpen en klaar te zijn voor de inspectie. “Het is duidelijk dat we hiermee aan de slag moeten. (…). We hebben niets te verbergen. We zijn een reformatorische school. Daar kiezen ouders bewust voor. Maar laat ik vooropstellen dat iedereen – ook met een homoseksuele geaardheid – meer dan welkom is op de Gomarus.”

Vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen ondertekenden de lijststrekkers van acht politieke partijen het Regenboog Stembusakkoord van COC Nederland, waarmee zij onder meer beloven zich in te zetten voor aanscherping van de onderwijswetgeving, om definitief een eind te maken aan afwijzing van lhbti personen door scholen, bijvoorbeeld met anti-lhbti-verklaringen.

Bronnen: NRC, AD / Beeld: iStock

Powered by Labrador CMS