Maak kans op een vrijkaart voor het Movies That Matter Festival

Doe mee en win een online ticket voor een film naar keuze

08 april 2021, Winq redactie, 3 minuten

Ontdek inspirerende en gloednieuwe speelfilms en documentaires op het Movies that Matter Festival 2021. Winq geeft tien vrijkaarten weg voor een filmvertoning naar keuze. Bekijk hier alvast welke films er zoal te zien zijn en doe mee.

Van 16 t/m 25 april vindt hét internationale filmfestival over mensenrechten online plaats, met 30 nationale en internationale premières en een breed scala aan verdiepende programma's. Juist in tijden van crisis blijft Movies that Matter in gesprek en deelt de organisatie verhalen die gehoord moeten worden: No Matter What.

Doe mee en win

Winq geeft tien vouchers weg waarin een code staat waarmee je gratis naar een van de films kunt kijken. Die film kies je zelf uit het aanbod van dit jaar, dat te vinden is op de website van het Movies That Matter Festival 2021. Om je een beetje op weg te helpen, maakten wij alvast een voorselectie met de volgende zes tips.

Meedoen? Vul dan het formulier in dat je aantreft onderaan dit artikel.

Petite Fille

De 7-jarige Sasha is geboren in het lichaam van een jongen. Maar ze voelt zich helemaal geen jongen: Sasha is een meisje. Haar ouders doen alles om haar  jeugd zo gelukkig mogelijk te  maken, maar de school wil Sasha niet als meisje zien. In een prachtige en tedere stijl observeert regisseur Sébastien Lifshitz Sasha terwijl ze speelt, zich mooi aankleedt en balletlessen volgt.

De kijker komt zeer dichtbij Sasha's emoties en gezichtspunt te staan. Als Karine en Sasha een psychiater bezoeken, voelen we het gewicht op de schouders van het meisje op een leeftijd waarop ze zo zorgeloos mogelijk zou moeten zijn. Gelukkig wordt  ze omringd door liefdevolle ouders, broers en zussen. En als het schoolhoofd en de docenten op school Sasha niet als meisje willen behandelen, weigert Karine zich daarbij neer te leggen.

Klik hier voor meer informatie over Petite Fille.

Petite Fille

No Hard Feelings 

Hoog uitgesneden broek, nauwsluitend t-shirt, kort, peroxide-blond haar. Zijn verjaardag viert Iraans-Duitse Parvis door een fles te stelen uit de bar van de club en te dansen. Hij woont op zolder in zijn ouderlijk huis in een rustige nieuwbouwwijk in Nedersaksen en is hij druk bezig met het uitproberen van alles en nog wat, van seksdates tot raves.

Nadat hij betrapt is op diefstal, moet hij een taakstraf uitvoeren in een vluchtelingenopvangcentrum. Daar wordt hij verliefd op Amon, die Iran is ontvlucht met zijn zus Banafshe. Het trio geniet van een zomer van felle feesten tot het ochtendgloren, gekleurd door het besef dat, op hun verschillende manieren, geen van hen thuis is in Duitsland. 

Klik hier voor meer informatie over No Hard Feelings.

Futur Drei

Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam

Movies That Matter vertoont deze film als preview. Seyran Ates is een biseksuele moslim, een feminist en een advocaat in Berlijn. Ze houdt enorm veel van haar religie. Maar ze heeft ook grote zorgen over de ouderwetse, seksistische en gewelddadige uitingsvormen ervan. Haar boek Islam needs a sexual revolution, en het feit dat ze een moskee oprichtte zonder seksescheiding en met een open deur voor de lhbtq-gemeenschap, leverden haar een fatwa en permanente politiebeveiliging op.

We volgen haar op een reis over de wereld, op zoek naar de wortels van extremisme en manieren om dit tegen te gaan met liefde. Ze praat met sekswerkers in een Duits bordeel, met Oeigoerse lhbtq-jongeren in China en met de ouders en zus van een meisje dat is vermoord door Anders Breivik in Utøya. En we ontmoeten haar neef Tugay, die homo is en dacht dat hij zichzelf met  behulp van religie moest genezen. Uiteindelijk accepteerde hij wie hij is, met hulp van Ates en diezelfde religie. Inspirerend en hoopgevend.

Klik hier voor meer informatie over Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam

Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam

Feast

‘Liefde is dodelijk’, zegt een man in de geënsceneerde dialoog aan het begin van Feast. ‘Maar nooit misdadig’, antwoordt een andere man. ‘Echte liefde is alleen maar mateloos.’ Tijdens seksfeestjes in Groningen in 2007 zijn meerdere mannen gedrogeerd en geïnjecteerd met hiv-positief bloed. Wat hoopten de slachtoffers te vinden op die feestjes? Wat hoopten de daders te vinden met hun acties? Was het liefde?

Tim Leyendekker onderzoekt deze en andere vragen rondom de zaak op een verrassende, controversiële en volledig originele manier. Deels geacteerd, deels documentaire, neemt de film ons mee langs zeven vignetten, die allemaal een ander licht op de zaak schijnen. Zoals dat van de bioloog die een tulp infecteert om uit te leggen hoe een virus werkt. In haar ogen kun je het overdragen van een virus zien als een manier om je aan iemand te hechten. ‘Het is een heel speciaal geschenk’, zegt ze. ‘Ik zeg niet dat het verstandig is, maar het is een manier om contact te maken.’

Klik hier voor meer informatie over Feast.

Feast

Forgotten Roads

De 70-jarige Claudina moet de dood van haar man verwerken. In haar eentje op het Chileense platteland moet ze bovendien op zoek naar een nieuwe woning, omdat ze haar oude huis niet meer kan betalen. Ze trekt in bij haar dochter Alejandra en kleinzoon Christobal, en raakt bevriend met hun buurvrouw Elsa.

Elsa is getrouwd, maar haar man is meestal weg. Al snel worden Claudina en Elsa verliefd, en Claudina is gelukkiger dan ooit. Maar de mensen in het kleingeestige dorp beginnen te roddelen, en dat bevalt Alejandra totaal niet. Claudina leeft haar nieuwe leven vol trots en weigert te verbergen wie ze is. Maar tegelijk vraagt ze zich af of ze elders niet beter af is.

Klik hier voor meer informatie over Forgotten Roads.

Forgotten Roads

De Roze Revolutie

Ten eerste wordt er een speciaal evenement georganiseerd rond De Roze Revolutie, de aankomende documentaireserie van Michiel van Erp over de ontwikkelingen binnen de lhbtq-gemeenschap. Naast dat twee afleveringen getoond worden, zal er zowel een vooraf opgenomen studiogesprek zijn als een live-gesprek met makers en andere leuke gasten.

Klik hier voor meer informatie over De Roze Revolutie.

Magazine 117
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau