Special was in 2019 een van de Netflix-series met een gay hoofdpersonage die een beetje onder de radar bleef hangen. In afleveringen van rond een kwartier waren de beslommeringen te zien van Ryan Hayes, een homoseksuele jonge man met een lichte vorm van hersenverlamming. Er werden acht afleveringen gemaakt, die voor je het weet voorbij waren.

Hoofdrol en script

Ryan Hayes werd gespeeld door Ryan O’Connell, die zelf ook een lichte hersenverlamming heeft gehad. Het verhaal was weliswaar niet volledig autobiografisch, maar deels gebaseerd op zijn eigen ervaringen. O’Connell speelde niet alleen de hoofdrol, maar schreef ook het script.

Op 20 mei verschijnt het tweede en tevens laatste seizoen van Special op Netflix. De duur van de acht nieuwe afleveringen is flink opgeschroefd: een episode duurt nu dertig minuten. De cast is flink uitgebreid en onder meer Leslie Jordan heeft een gastrol. Je kent hem waarschijnlijk nog wel als de aartsrivaal van Karen Walker in Will & Grace.

Love interest

Ook zijn er twee nieuwe queer personages toegevoegd aan het verhaal. De ondertitel van seizoen twee luidt ‘Ryan really needs to get his shit together’, wat slaat op het writer’s block waarmee hij kampt. Dan komt hij Tanner tegen, een flirterige dansleraar die hem weliswaar ook aardig vindt, maar niet per se open staat voor een verhouding. Deze love interest wordt gespeeld door Max Jenkins, die eerder te zien was in Dead to Me, The Mysteries of Laura en Social Distance.

Het andere personage is Henry, gespeeld door Buck Andrews. Hij heeft een vorm van autisme waardoor hij repetitief gedrag vertoont. Hij raakt goed bevriend met Ryan, die hem introduceert in zijn wereld waarin veel mensen voorkomen met een handicap.

The end

Helaas is seizoen twee van Special ook meteen het laatste. Dus hou Netflix in de gaten, op 20 mei.