Zes mannen over de liefde voor hun lijf

“Mijn littekens herinneren me aan de ontdekkingstocht naar mijn identiteit”

Hidde is trots op zijn lichaam

30 april 2021, Martijn Tulp, 3 minuten

Zes mannen vertellen tijdens hun scheerbeurt, oog in oog met hun spiegelbeeld, hoe ze van hun lichaam hebben leren houden.

Hidde Vochteloo (24)

Toegepast psycholoog bij een organisatie voor mensen met epilepsie

“Ik ben trans man, wat inhoudt dat ik ben geboren met vrouwelijke kenmerken. Ongeveer vier jaar geleden werd mij duidelijk dat dát hetgeen was waar ik al jarenlang mee worstelde. Ik werd onzeker door mijn lichaamskenmerken die door de maatschappij als vrouwelijk werden gezien, zoals mijn borsten, bredere billen en heupen. Ook mijn stem was vroeger vrouwelijker, hoger.

Door veel met mensen in gesprek te gaan en andere voorbeelden te zien, viel bij mij het kwartje dat ik trans ben en dat ik mij fijner zou voelen met mannelijke lichamelijke kenmerken. Zo ben ik bij de genderpoli terechtgekomen en ben ik hormonen gaan gebruiken. Daardoor veranderde al heel veel in mijn lichaam. Ik kreeg meer lichaamshaar, mijn stem zakte en mijn vetverdeling werd anders. Alsof ik steeds meer in mijn eigen lichaam belandde, het voelt voor mij als thuiskomen.

Vier maanden geleden heb ik een borstverwijderende operatie ondergaan. Dat was voor mij een van de belangrijkste punten, het was iets waar ik veel last van had. Dat je nu littekens bij mijn borstkas ziet, vind ik juist iets moois hebben. Het herinnert mij aan de ontdekkingstocht en de tijd die ik erin heb gestoken om mezelf te worden.

Sindsdien voel ik me erg goed in mijn vel. Ik voel me echt mezelf en kan trots zijn op mijn lichaam. Ik loop bijvoorbeeld thuis graag zonder shirt rond. Ik kijk er erg naar uit om te gaan zwemmen. De eerste keer dat ik een shirt aan had, naar beneden keek en het uitzicht plat was en voelde, voelde heel erg goed. Echt als een bevrijding.”

Deze shoot werd mede mogelijk gemaakt door Philips. Hidde maakte tijdens de shoot gebruik van de Philips Shaver S9000 Prestige. Die scheert zo glad als een mesje. De scheerkop volgt de contouren van je gezicht en pakt zelfs de moeilijkste haren. Dankzij de nieuwe, bredere en rondere openingen worden er per keer meer haartjes gepakt, waardoor er minder scheerbewegingen nodig zijn.

Magazine 118
De nieuwste editie van Winq is uit!
Artikelen in dezelfde serie - Self-love is love

“Ik moet afscheid nemen van mijn lichaam zoals het vroeger was”

“Door de stress rond mijn coming-out viel ik veel af”

“Voor dikke mensen zijn er nauwelijks rolmodellen”

“Ik schaamde me voor mijn spierziekte”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau