Zes mannen over de liefde voor hun lijf

“Ik moet afscheid nemen van mijn lichaam zoals het vroeger was”

Basten leerde dat het niet alleen om uiterlijk gaat

30 april 2021, Martijn Tulp, 3 minuten

Zes mannen vertellen tijdens hun scheerbeurt, oog in oog met hun spiegelbeeld, hoe ze van hun lichaam hebben leren houden.

Basten van Huizen (44)

Volgt een opleiding tot anesthesie-verpleegkundige

“Ik bokste vrij fanatiek, en tijdens een zaktraining ketste de bokszak tegen mijn stuitje aan, waardoor deze brak. Ik nam het aanvankelijk niet erg serieus, maar toen ik hoge koorts kreeg, ging ik naar het ziekenhuis. Daar bleek dat ik necrotiserende fasciitis had, beter bekend als de vleesetende bacterie. Ik kwam op de IC terecht en toen ik wakker werd staken er allemaal zakjes, slangen en drains uit mijn lijf. Het duurde even voordat binnendrong wat er met me aan de hand was.

Voor ik in het ziekenhuis terechtkwam, had ik een druk sociaal leven, ik sportte vaak en ging veel uit, dat viel allemaal weg. Na twee jaar revalideren had ik geen stoma of drains meer, daar was ik superblij om. Wat overbleef was een buik met veel littekens. Het zorgde voor een negatief zelfbeeld. Het is me tijdens het daten ook wel overkomen dat ik m’n shirt uittrok en mijn date wegrende, dat hielp daar niet echt bij natuurlijk. Toch weet ik dat het niet aan mij ligt: dit soort dingen overkomt je, ik kan hier niets aan doen.

De gayscene kan oppervlakkig zijn, maar door wat ik nu heb meegemaakt, leerde ik dat het niet alleen om uiterlijk gaat. Dat gegeven vond ik altijd cliché, maar nu ervaar ik zelf dat het wel zo is. Ik moet dit voor mezelf leren accepteren, en afscheid nemen van mijn lichaam zoals het vroeger was. Ik vind het belangrijk mijn verhaal te delen in de hoop dat anderen beter zullen luisteren naar hun lichaam. Zelf deed ik dat niet en daar baal ik nog iedere dag van. Misschien was de schade dan beperkt gebleven.”

Deze shoot werd mede mogelijk gemaakt door Philips. Basten maakte tijdens de shoot gebruik van de Philips Shaver S9000 Prestige. Die scheert elke haar afzonderlijk kort af, zelfs bij een baard van zeven dagen. Dat kan door een ingebouwde sensor die 15 keer per seconde de dichtheid van je baard- groei controleert en het vermogen hierop aanpast.

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Artikelen in dezelfde serie - Self-love is love

“Mijn littekens herinneren me aan de ontdekkingstocht naar mijn identiteit”

“Door de stress rond mijn coming-out viel ik veel af”

“Voor dikke mensen zijn er nauwelijks rolmodellen”

“Ik schaamde me voor mijn spierziekte”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau