Eerste beelden: Pride Photo opent grote buitententoonstelling

Eerst in Amsterdam, daarna op tournee door heel Nederland

Leestijd: < 1 min

In plaats van een expositie in een galerie of museum kiest Pride Photo ervoor om een tentoonstelling te openen in de buitenlucht. Op 30 april gaat deze expo van start op verschillende locaties in Amsterdam, en daarna op tournee door heel Nederland. Bekijk hier alvast de eerste beelden.

Op vrijdag 30 april opent Rutger Groot Wassink, wethouder Diversiteit in Amsterdam (GL) op de Westermarkt in Amsterdam de Pride Photo Tentoonstelling. Het is tevens de start van een landelijke toer, waarbij de lhbtq-tentoonstelling tot half november op negen verschillende plekken in Nederland te zien zal zijn. Zo zullen de foto’s naast vijf locaties in Amsterdam, ook geëxposeerd worden in o.a. Groningen, Maastricht en Assen.

In de buitenlucht

Vanwege corona kon de geplande Pride Photo expositie in november niet doorgaan. Om de winnende foto’s toch met het grote publiek te delen is er voor gekozen ze nu in de buitenlucht te exposeren.

De tentoonstelling bestaat uit 20 grote panelen met daarop een selectie uit de ruim 2.500 afbeeldingen die vanuit 40 landen werden ingestuurd voor de Pride Photo Award 2020. Uiteraard worden de winnende foto’s getoond.

De jury

De jury, die bestond uit Viviane Sassen, Jessica Gysel, Arthur Kibbelaar, Bertan Selim en Micha Bruinvels (curator), noemde deze in het juryrapport “...een eerbetoon aan de diversiteit van de verhalen, de menselijke nieuwsgierigheid en de benarde situatie van de wereldwijde lhbtq+ gemeenschap.”

Naast de bekroonde foto’s zijn er ook extra verhalen aan de tentoonstelling toegevoegd. “Het totaal geeft een divers inkijkje in levens en werelden die voor veel mensen nieuw, verrassend, of mogelijk zelfs een beetje oncomfortabel zullen zijn. Dit is een tentoonstelling die vele ogen zal openen, daar ben ik van overtuigd” zegt Pride Photo directeur Hein-Jan Keijzer.

Thema's

Samen met gastcurator Micha Bruinvels (voorheen World Press Photo) zijn er hoogwaardige foto’s gekozen die verschillende urgente onderwerpen agenderen. Zo komen eenzaamheid bij oudere lhbtq-personen, vluchtelingenproblematiek, geweld tegen transgender personen, en Black Lives Matter aan bod.

Maar de tentoonstelling confronteert de bezoekers ook op speelse wijze met eigen vooroordelen en aannames. De thema’s worden benoemd in korte teksten op de panelen.

QR-code

Wie behoefte heeft aan meer duiding kan een QR-code scannen, waarmee aanvullende informatie over de fotograaf, het werk en de thematiek is op te roepen. Bij sommige panelen is tevens een audiofragment te beluisteren.

De kleinschalige opening van de Pride Photo Tentoonstelling vindt plaats op vrijdag 30 april, om 16:30, op de Westermarkt, bij het Homomonument. Vanwege de coronamaatregelen kunnen er maar een beperkt aantal personen aanwezig zijn.

Hieronder een eerste selectie van de foto's die te zien zullen zijn.

Lana Yanovska - Selective Perception
Lana Yanovska - Selective Perception
Şener Yılmaz Aslan - Refugee Trans Guest House
Şener Yılmaz Aslan - Refugee Trans Guest House
Jörg Meier - Out there – Lekkerkerk
Jörg Meier - Out there – Lekkerkerk
Lee-Ann Olwage - Black Drag Magic
Lee-Ann Olwage - Black Drag Magic
Kennedi Carter - Black Pride
Kennedi Carter - Black Pride
Martin Wannam - Amores Postmodernos - Fake, Glam and Grindr
Martin Wannam - Amores Postmodernos - Fake, Glam and Grindr
Powered by Labrador CMS