Voorzitter Laurent Mallet roept iedereen op om hun stoep in de kleuren van de regenboog te krijten op zaterdag 22 mei. Het thema van Belgian Pride 2021 is ‘We Care’. Waarom? Omdat gezondheid in de breedste zin van het woord actueler is dan ooit vanwege de coronacrisis, ook voor de lhbtq-gemeenschap.

Mentaal en sociaal

“Het gaat dan niet enkel over lichamelijke gezondheid, maar ook over mentale en sociale gezondheid”, zegt coördinatrice Rachael Moore. Jonge en oude alleenstaande lhbtq-personen hebben het bijzonder moeilijk in een periode waar fysiek ontmoeten niet mogelijk is. 

Ook mensen die wachten op geslachtschirurgie moeten door de gezondheidscrisis noodgedwongen hun langverwachte operatie uitstellen.

Feestelijke editie

Moore vervolgt: “Deze digitale editie wil op 22 mei de aandacht focussen op die mensen in onze gemeenschap die het extra moeilijk hadden. We staan stil bij hun uitdagingen en tonen een aantal getuigenissen. Maar deze digitale editie moet vooral ook feestelijk worden, al is het voorlopig nog vanop afstand en in de bubbel.”

In een jaar waarin een homofobe moord plaatsvond in Beveren, is het zorgen voor elkaar belangrijker dan ooit. “Visibiliteit is nog harder nodig, maar dit moet gepaard gaan met bijkomende steun voor bijvoorbeeld meldpunten bij lhbtq-fobische incidenten bij organisaties, gratis psychologische sessies door specialisten en betere vorming voor personeel van publieke diensten”, zegt Moore. “Daar strijden we dit jaar in het bijzonder voor.”

Regenboogkleuren op de stoep

The Belgian Pride roept de lhbtq-gemeenschap en haar sympathisanten op om hun stoep op 22 mei in de regenboogkleuren te hullen. “Ondanks COVID19 moeten we zichtbaar blijven om niet vergeten te worden. Iedereen kan dan ook vanaf vandaag regenboogstoepkrijt bestellen op www.belgianpride.be”, zegt Moore.

Livestream op 22 mei

De livestream start op 22 mei om 14u en wordt uitgezonden via de hierboven genoemde website en via de Facebookpagina van Belgian Pride.

“We roepen mensen op om ook filmpjes en foto’s van hun Pride-beleving te delen met ons, zodat we duidelijk het signaal kunnen geven dat We Care”, zegt Moore.

Volgend jaar weer als vanouds

Mallet besluit: “We hopen natuurlijk dat dit de eerste en de laatste digital only Belgian Pride was… We rekenen erop dat we volgend jaar weer gewoon de regenboogkleuren door de straten van Brussel kunnen laten paraderen, als vanouds.”