Volgens Janet Mock, als executive producer betrokken bij de serie Pose, is er nog altijd sprake van ongelijkheid in de entertainmentindustrie. Tijdens de première van Pose nam ze een kwartier lang het woord. Aan het publiek dat naar het Jazz at Lincoln Center in New York was toegekomen, vertelde ze wat voor impact de serie op haar leven heeft gehad.

Een stem die wordt gehoord

“Dankzij Pose heb ik een stem gekregen en word ik gehoord. Ik durf nu voor mezelf op te komen.” Mock vertelde verder over haar mentale problemen en dat ze het moeilijk vond om te doen alsof ze blij en gelukkig was terwijl ze zwaar werd onderbetaald voor haar werk voor FX, dat Pose in uitzendt in de Verenigde Staten.

Volgens Mock worden transgender personen van kleur nog altijd onderbetaald. Voor een doodstille zaal riep ze: “Waarom krijg ik 40.000 dollar per aflevering? Dat maakt me kwaad. Fuck Hollywood! Voelen jullie je hier ongemakkelijk bij? Dat moet. Ik spreek de waarheid, en dit is hoe Pose gemaakt is.”

Eigen tekortkomingen

Mock gaf daarna aan dat ze zelf ook niet altijd eerlijk is geweest. Ze vond dat ze haar co-producent, Our Lady J., tekort heeft gedaan omdat ze haar eigen aandeel in de serie belangrijker had gemaakt. “Waarom kon ik niet gewoon van je houden? Ik heb dat verknald. Ik vergat wie ik was. Ze wilden dat ik hier ging staan om een mooi verhaal te houden. Maar ik heb Hollywood niet nodig. Weet je waarom? Omdat ik fucking vrij ben.”

Tot slot was Mock klaar met mensen die goede sier willen maken met Pose en zeggen hoe mooi het is dat transgender vrouwen van kleur een kans krijgen om het te maken. Ze vertelt liever de waarheid, ook al is die ongemakkelijk.

Strijder voor verandering

Mock heeft via social media bijval gekregen van de Pose-sterren Dominique Jackson, Indya Moore, Angelica Ross en Hailie Sahar. Zo schreef Moore op Instagram: “Janet Mock is een strijder voor verandering, voor groei en een diepgaande evolutie waarvan iedereen profiteert. Bedankt dat je voor ons bent opgestaan, dat je je hebt uitgesproken en ons wil beschermen.”

Bekijk hier de trailer en een aantal fragmenten uit het nieuwe seizoen van Pose.