Very Vintage: allerlei gay momentjes van The Nanny

Leestijd: < 1 min

Fran Fine was de naam van de nanny van een rijk gezin in New York. In 1993 was de eerste aflevering te zien van deze sitcom, waarin Fran Drescher was te zien als een soort kruising tussen Lucille Ball en Mae West – in de woorden van Matt Baume. In een video zet hij uiteen waarom The Nanny zo baanbrekend was voor queer personages in tv-series.

Matt Baume bericht regelmatig over queerness in de populaire cultuur. De ene keer maakt hij een video over ‘The straightening of Chandler Bing’ (uit Friends), dan weer legt hij Frasier langs de meetlat. En waar Baume minder is te spreken over Friends, laat hij meteen al in de titel van zijn video over The Nanny weten: “Fran’s Fine with Gays.”

Voluit vanzelfsprekend

Meteen al in het begin haalt hij een scène uit Friends aan, waarin te zien is hoe een mannelijke nanny zijn entree maakt en van Ross meteen een stempel krijgt opgedrukt: die moet wel gay zijn. Dergelijke vooringenomenheden zag je niet bij The Nanny, aldus Baume. Waar andere sitcoms gays opvoerden in ongemakkelijke situaties over voor een zogeheten ‘very special episode’ waarin een probleem werd getackeld, waren queer personages in The Nanny voluit vanzelfsprekend.

Baume zet verschillende scènes op een rijtje waarin te zien is hoe Fran Fine (gespeeld door Fran Drescher) met haar vrije geest (en ja, een vreselijke snerpstem) het leven van Sheffield binnenwandelt. In een kwartier laat Baume zien hoe The Nanny net even anders was dan de gemiddelde sitcom.

Outfits

Let intussen ook even op de outfits van Fran Fine, die als ze Nederlands was geweest ongetwijfeld Francisca Veerkamp had geheten.

Powered by Labrador CMS