Regenboogindex: Nederlandse protestantse kerk scoort goed, rooms-katholieken juist niet

Kerken in heel Europa onder de loep genomen

Leestijd: < 1 min

De Nederlandse rooms-katholieke kerk staat er niet best voor, zo blijkt uit de allereerste ranglijst van het klimaat voor homoseksuelen bij kerken in Europese landen. De Nederlandse protestantse kerk staat juist in de top vijf.

De rooms-katholieke kerk in Nederland komt er bekaaid van af als het gaat om de positie van homoseksuelen en transgender personen. Die is slechter dan in veel andere Europese landen. De katholieke kerk in Duitsland staat vergeleken met andere landen in Europa het meest open voor lhbtq’s.

Eerste keer

Dit blijkt uit de ranglijst van lhbtq-vriendelijkheid van 46 katholieke, protestantse en oosters-orthodoxe kerken in 33 Europese landen. Het is de eerste keer dat deze zogeheten Regenboogindex verschijnt. De lijst is samengesteld door de Protestantse Theologische Universiteit (PthU) en is onderdeel van een groter onderzoek naar de inclusiviteit van kerken.

Opdrachtgever van het onderzoek is het Europees Forum van christelijke lhbtq-groepen. Er is onder meer gekeken naar de rechten van homoseksuelen in de kerk en de rol die kerkgenootschappen innemen in het publieke debat over rechten voor lhbti’s.

RK in Nederland

De Nederlandse rooms-katholieke kerk bungelt in de onderste helft van de lijst, op plaats dertig. De Duitse katholieke kerk scoort bij de katholieken het best, volgens de onderzoekers omdat er in Duitsland niet alleen een bisschoppenconferentie is, maar ook een adviesraad van leken. Hierdoor is er meer gesprek in de kerk.

Zo uitte Duitsland scherpe kritiek toen het Vaticaan onlangs bevestigde dat het huwelijk exclusief is voorbehouden aan man en vrouw. In katholiek Nederland bleef het een stuk stiller.

Protestants in Nederland

De protestantse kerk in Nederland (PKN) staat op nummer vijf in de ranglijst. Een van de redenen van deze hoge score is de erkenning van transgender personen en het inzegenen van de nieuw gekozen namen.

Tegelijkertijd weigeren orthodoxe en confessionele flanken van de protestantse kerk homoseksuelen met een relatie van de kansel en bestuurlijke functies. De twee Nederlandse onderzoekers die bij de ranglijst zijn betrokken, vinden die nummer vijf-positie daardoor aan de hoge kant.

Nummer één: Finland

Bovenaan de lijst prijkt de Metropolitan Community Church in Finland. Dat is niet zo gek: die geloofsgemeente is namelijk opgericht door lhbtq’s.

Bron: Trouw / Coverbeeld: Creative Commons

Powered by Labrador CMS