Attitude Magazine nam in de aanloop naar het Eurovisie Songfestival alvast een kijkje in Rotterdam, wat ze in het begeleidende artikel ‘de tweede stad van Nederland’ noemen. Ze vergelijken de havenstad met Manchester, de tweede stad van Groot-Brittannië. Beide steden zijn industrieel, hebben veel water, moderne architectuur en een gay scene bovendien (al vinden ze het jammer dat die van Rotterdam niet zo gecentreerd is als in hun ‘eigen’ Canal Street.

One big goop

Het tripje is hoogstwaarschijnlijk gemaakt voordat de coronacrisis uitbrak, want er wordt heel wat afgesmikkeld. Ze vertellen dat Nederland eigenlijk geen traditionele eigen keuken heeft en roemen Rotterdam om zijn veelzijdige horeca. Wel leren ze wat hutspot is, dat ze omschrijven als volgt: “We learn that the closest thing to a traditional Dutch dish is boiled onions, carrots, potatoes and pork all mushed up into one big goop.”

Pretty gay

Ook maken ze een uitstapje naar Schiedam, waar ze een fietstocht maken door de stad die volgens de bezoekers bekendstaat als ‘Klein Amsterdam’. Eenmaal terug bezoeken ze het beroemde standbeeld waar bij de plaatsing ervan veel om te doen was. Officieel heet het beeld Santa, en stelt het een kerstman met een kerstboom voor. In de volksmond wordt het Kabouter Buttplug genoemd, en in het artikel ‘Buttplug Gnome’. Het oordeel van de bezoekers? “Undeniably pretty gay, too.”

Gay friendly

De schrijver van het artikel (Jamie wareham) test ook nog even hoe gay friendly de stad is. Hij wandelt met zijn vriend hand in hand over straat en wat blijkt: dat kan gewoon in Rotterdam. Waar anderen hun bedenkingen hebben bij Rotterdam als homovriendelijke stad, weet Jamie het zeker: de tweede stad van Nederland stelt absoluut niet teleur.

Lees hier het artikel of bekijk de video.