Interview
Elias wil het langste regenboogfietspad ter wereld
en dat gaat hem nog lukken ook
Elias van Mourik heeft een wens: hij wil het langste regenboogfietspad ter wereld laten aanleggen. Elias studeert in Utrecht en heeft al een locatie op het oog: de Uithof. Lees hier over zijn plannen en hoe hij die gaat realiseren.
Wie ben je, wat studeer je?
“Ik ben Elias van Mourik en studeer Social Work aan de Hogeschool Utrecht. Mijn grote liefde is mijn liefde voor muziek en dat komt in alle aspecten van mijn leven terug. Muziek is iets wat universeel is en mijn hele leven vormt. Ik heb bij een supergave a capellagroep gezeten, maak eigen muziek en ben leadsinger van The Mysteries.
Dit doe ik met veel plezier en ik hoop meer liedjes te maken die gaan over regenboogliefdes. Ik houd me ook bezig met de rechten van de mens, omdat er nog teveel mensen leven die moeten vechten voor basic rights die voor zoveel mensen vanzelfsprekend zijn.”
Je schrijft op instagram dat er op de Uithof in Utrecht nog veel te winnen valt, wat diversiteit betreft. Wat bedoel je daar precies mee?
“Ik bedoel daarmee dat het Utrecht Science Park (De Uithof) een plek is waar normaal tienduizenden mensen aanwezig zijn. Het is een plek waar vele disciplines bij elkaar komen. Het UMC zit er, de Universiteit, de Hogeschool, starters, onderzoekers, bewoners en het nieuwe RIVM-kantoor wordt er ook gebouwd. Dat is dus een plek met veel mensen die vele identiteiten met zich meedragen. Het lijkt me mooi om die diversiteit aantoonbaar te maken in de vorm van een inclusief regenboogfietspad.”
Hoe ben je op het idee gekomen voor een regenboogfietspad?
“Ik kijk altijd graag naar mogelijkheden om de wereld een betere plek te maken. Er was niet iets wat mij direct had getriggerd. Maar ik liep op een gegeven moment op de Uithof en toen had ik een spiritueel moment waarbij ik het al helemaal voor me zag.
Uiteraard zijn er al veel mooie initiatieven in Nederland en die inspireren mij wel dagelijks om ervoor te zorgen dat diversiteit iets is wat gevierd wordt. We zijn nu nog bezig met tolerantie in Nederland, maar dat is niet voldoende. We moeten diversiteit niet alleen tolereren, maar vieren.”
Heb je toestemming nodig voor een dergelijk initiatief en zo ja, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
“Het is nu al een lange rit geweest en ik ben pas halverwege. Sinds december ben ik al wel 10 uur per week hiermee bezig en dan ben ik nu dus ongeveer 200 uur verder. Er is zeker toestemming nodig voor een initiatief van deze grootte. Je hebt te maken met grote stakeholders waar honderdduizenden mensen bij betrokken zijn. Je hebt de gemeente, Universiteit en Hogeschool als grote aanwezigen.
Iedereen is heel enthousiast en de wethouders hebben al aangegeven dat ze achter het initiatief staan. We hebben onder voorwaarden toestemming gekregen van de gemeente en nu is het een kwestie van het opstellen van overeenkomsten. Zodra die in orde zijn, kan fase uitvoering regenboogfietspad beginnen.”
En wat betreft de uitvoering: hoe ga je het aanpakken?
“Ik werk sinds het begin al samen met de gemeente, de Hogeschool Utrecht en de Universiteit. Ik heb zelf al wat aan de weg getimmerd als het gaat om uitvoering en die ervaring komt nu goed van pas. Eerst is het natuurlijk zaak dat het fietspad wordt aangelegd. Ik werk nauw samen met Van Rens Mobiliteit en die zijn gespecialiseerd in het aanbrengen van markeringen.
Zij zullen de uitvoerder zijn en er moet ongeveer 600 meter worden afgezet en er moeten omleidingen worden gemaakt, de RAL-codes van de verf moeten kloppen. Dat zijn pas een paar punten, waar we nu al druk mee bezig zijn om straks de uitvoering te kunnen doen. Uiteraard komt er een feestelijke opening, waar ook veel tijd in gaat zitten dus dat is de laatste fase van de uitvoering.”
Je wil niet zomaar een regenboogfietspad, maar de langste ter wereld. Wat is daar de gedachte achter?
“De gedachte achter het langste regenboogfietspad ter wereld is deels politiek en deels ambitieus. Ik ben iemand die geen half werk levert. Go big or go home. Het is een uitgestrekt fietspad en ik dacht, waarom zou ik 1 meter doen als ik ook 570 keer zo groot kan denken. Nee heb je en ja kan je krijgen.
Het regenboogsymbool ligt daarnaast gevoelig in bepaalde landen of plekken. Veel landen streven naar 'het meeste geld', 'het grootste dit' en 'het meeste zus of zo'. Om deze wereldprestatie in het mooie Nederland neer te leggen, hoop ik competitie te stimuleren, zodat er meer kans is op het kopiëren van dit initiatief.”
Laatste vraag: wanneer kunnen we over het fietspad rijden?
“De streefdatum is 5 juni 2021, omdat normaal dan de Utrecht Canal Pride plaatsvindt. Die kan nu helaas niet doorgaan en dan lijkt me dit een mooi moment om alsnog aandacht te vragen voor de diversiteit en alle identiteiten die we te bieden hebben.”