Joe Biden draait discriminerende Trump-beperkingen gezondheidszorg terug

Leestijd: < 1 min

“Niemand mag ooit worden uitgesloten van toegang tot gezondheidszorg vanwege seksuele oriëntatie of genderidentiteit.” Met die woorden heeft de Amerikaanse president Joe Biden de beperkingen binnen de gezondheidszorg terug die onder Trump waren ingevoerd.

In 2016 voerde president Barack Obama regelgeving in die bescherming bood tegen discriminatie in de gezondheidszorg. Vorig jaar juni schafte Trump die weer af, maar president Joe Biden maakt nu korte metten met die draai van de vorige president.

Het ongedaan maken van de Trump-beperkingen volgt op een besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof waarin staat dat werkgevers moeten voorkomen dat gay en transgender werknemers worden gediscrimineerd.

"Transgenderrechten zijn mensenrechten"

Eerder dit jaar hief Joe Biden ook al de ban op voor transgender personen om in het leger te dienen. Die ban werd ook door Trump ingevoerd, in 2017.

Biden sprak zich eerder uit over het beschermen van de lhbtq-gemeenschap, niet alleen in de VS maar wereldwijd. Hij zei daarbij: “Transgenderrechten zijn mensenrechten.” Hij zei dat niemand ooit mag worden uitgesloten van toegang tot gezondheidszorg vanwege seksuele oriëntatie of genderidentiteit. “Daarom kondigen we vandaag aan dat iedereen bescherming geniet tegen discriminatie.”

Verbod

Daar staat helaas nog wel tegenover dat er dit jaar in maar liefst 28 Amerikaanse staten nieuwe regelgeving is ingevoerd waarin transgender jongeren worden gediscrimineerd. Arkansas was de eerste staat die jongeren verbood om behandelingen te ondergaan. Dit betekent dat medici die transgender jongeren willen helpen bij hun transitie, bestraft kunnen worden.

Directeur Holly Dickson van de American Civil Liberties Union (ACLU) zei hierover: “Dit wetsvoorstel is wederom een brutale poging om het gemakkelijker te maken om mensen te discrimineren en mensen in Arkansas de gezondheidszorg te ontzeggen die ze nodig hebben.”

Bron: Attitude

Coverbeeld: Gage Skidmore - WikiCommons

Powered by Labrador CMS