Dit jaar zijn er 21 films uit veertien verschillende landen te zien op het festival. Van Japan tot Canada en van Chili tot België, er zijn verhalen vanuit de hele wereld.

Zo wordt er in Queer Japan de kleurrijke lhbtq- gemeenschap uit het land gepresenteerd, verkennen we in Alice Junior het Braziliaanse platteland en gaan we in Lola Vers la Mer op roadtrip met hoofdpersonage Lola. Het gevarieerde programma biedt voor ieder wat wils.

Sport

Speciale aandacht is er dit jaar voor het onderwerp sport. Voor veel trans personen kan sporten een hele positieve ervaring zijn om je krachtiger en zelfverzekerder te voelen, maar het lichamelijke aspect van vele sporten kan ook juist een drempel zijn.

Daarnaast worden veel teamsporten nog op basis van een man-vrouw verdeling ingedeeld en ook bij wedstrijden zijn de genders vaak gescheiden. Films als Changing the Game, Zen in the Ice Rift en Angela verkennen de verschillende ervaringen die trans mensen kunnen hebben in de sportwereld. Ook wordt er een panel georganiseerd om de ervaringen te kunnen delen.

Jeugd en jongvolwassenen

Opnieuw is er extra ruimte voor transgender jeugd en jongvolwassenen binnen het TranScreen filmfestival. Het doel is deze jongeren te inspireren en hen een plek te geven in de gemeenschap. De eerder genoemde films Alice Junior en Lola Vers La Mer hebben jonge protagonisten, maar ook in het shortfilm blok Transitions of Life worden er verhalen gedeeld van hoofdkarakters van verschillende leeftijden: van kind tot volwassene.

In de documentaire Drag Kids zijn de hoofdpersonages piepjonge en expressieve kinderen die de drag scene veroveren.

Zichtbaarheid

Nu we allemaal al ruim een jaar binnen zitten, is zichtbaarheid belangrijker dan ooit. Juist voor de transgender community en onze vrienden. De prijs van de films is bewust laag gehouden, zodat zo veel mogelijk mensen in deze financieel lastige tijd toch hiervan kunnen genieten. Ook voor geïnteresseerden of allies is de drempel zodoende laag. 

Nu het festival online is, betekent dat helaas wel dat niet alle films vertoond kunnen worden. Voor sommige hoofdrolspelers is het te gevaarlijk om de films online te vertonen en daarom kunnen we deze films nu niet laten zien. De veiligheid van iedereen in de films moet altijd prioriteit nummer één zijn.

Kijk vanaf vandaag

Daarom roept de organisatie iedereen op om solidair te zijn en ons te steunen door het bekijken van films die we dit jaar online laten zien. Bezoek het festival online van 13 tot en met 27 mei: kijk op de website Transcreen.eu, volg ze op Instagram en op Facebook.

Coverbeeld: still uit Zen in the Ice Rift