Sinds het aan de macht komen van Bolsonaro is het in Brazilië toch al overvloedig aanwezige racisme en het geweld tegen vrouwen en tegen homo’s, lesbiennes en transgenders ernstig toegenomen. Alsof zijn presidentschap een vrijbrief voor de geweldplegers is.

Regisseur Elizabeth Salgado laat zien hoe Mamba Negra in de tegenaanval gaat. Uitbundig, maar tegelijkertijd is er altijd de angst. “Zwart, kind van de sloppenwijken, homo, je leeft alsof de kogel al naar jou onderweg is”, zegt een van de leden van het kunstenaarscollectief.

Over 2Doc Kort 

Wat betekent het grote, dagelijkse nieuws voor mensen in de praktijk? Filmmakers van overal vertellen in een minuut of tien hoe een belangrijke ontwikkeling in de wereld haar of hem persoonlijk raakt. Als een videobrief over crises en hoop van de maker aan de kijker. 2Doc Kort is een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.

2Doc Kort: Je Lichaam je Wapen - maandag 17 mei, 21.10 uur bij HUMAN op NPO 2 en NPO Start. Kijk voor meer informatie op de website van HUMAN.