Vandaag viert Nederland, evenals veel andere landen, International Day Against Homophobia and Transphobia ofwel ‘IDAHOT’. Wereldwijd wordt aandacht gevraagd voor geweld en discriminatie jegens de lhbtq-community. Op straat, op school, maar ook op de werkvloer is dit nog steeds aan de orde van de dag. En dat draagt niet bij aan het aantal lhbtq's dat hun weg naar de boardroom maakt.

Daarom lanceert Corporate Queer, het Nederlandse kennisplatform dat de heteronorm binnen het bedrijfsleven aan de kaak stelt, juist vandaag ‘Defiantly Different’. Het eerste leiderschapsprogramma in Nederland dat zich specifiek richt op lhbtq-toptalent. Het programma laat de kracht van authenticiteit zien en beoogt queer representatie in de boardroom te versnellen. Inschrijven kan vanaf vandaag via www.corporatequeer.com/defiantlydifferent.

Nederland allang geen koploper meer

Nederland was het eerste land ter wereld dat op 1 april 2001 het burgerlijk huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht. Het leek een hoopgevend voorteken voor de lhbtq-community. Toch is het niet gelukt om die koppositie vast te houden. Recent oordeelde een rechter dat iemand uitschelden voor ‘kankerhomo’ geen groepsbelediging is, maar dagelijks taalgebruik. Ook zijn niet-medisch noodzakelijke operaties bij intersekse kinderen toegestaan en is geboorteverlof voor same-sex koppels niet nationaal geregeld.

Onze plek in de top 10 van ILGA's Rainbow Europe Index – een lijst die landen rangschikt naar hoe goed rechten van lhbtq-personen zijn geregeld – zijn we kwijtgeraakt. Remco Boxelaar, oprichter van kennisplatform Corporate Queer (CQ), merkt de gevolgen iedere dag om zich heen: “Lhbti'ers moeten hun leven lang vechten voor hun plek. Niet alleen rond de coming-out, maar ook in de levensfase 25-40 worden zij geconfronteerd met het feit dat ze van de norm afwijken. Of je nu in transitie gaat, jezelf wilt kleden op een gendervrije manier of kinderen wenst via een draagmoeder of adoptie. Bij bedrijven is het niet vanzelfsprekend allemaal voor je geregeld, zoals dat voor de heteroseksuele collega wél het geval is. En dat moet veranderen.”

Lhbtq in het Nederlandse bedrijfsleven

CQ zet zich in voor een kantoorklimaat waarin iedere werknemer zichzelf kan zijn en waar conformeren aan de norm geen voorwaarde is voor zakelijk succes. Dat vergt aanpassingen in zowel het bedrijfsbeleid als de bedrijfscultuur en óók actie aan de kant van de lhbtq-community. Boxelaar: “Ik proef bij leeftijdsgenoten onzekerheid over de mate van acceptatie op de werkvloer. Uit angst dat schoolpleintaferelen zich herhalen, blijven sommigen liever in de kast of solliciteren überhaupt niet bij corporate organisaties. We voelen ons niet altijd welkom, soms zelfs psychologisch of fysiek onveilig. In mijn ogen kan queerness juist bijdragen aan krachtig leiderschap en het stelt een belangrijk voorbeeld voor andere, jongere LHBTI’ers.”

Kortom: het wordt tijd dat lhbtq's in het licht stappen. Om corporate lhbtq's te ondersteunen en de representatie van queer personen in de boardrooms van Nederland te vergroten, lanceert CQ vandaag ‘Defiantly Different’ – een uniek leiderschapsprogramma, volledig gericht op lhbtq-toptalent.

Defiantly Different: persoonlijk leiderschap en D&I stoomcursus in één

Met het programma ‘Defiantly Different’ wil CQ lhbtq's uit allerlei industrieën en disciplines verbinden. Gedurende de opleiding leren deelnemers elkaars drijfveren ontdekken, worden complexe werkvloersituaties besproken en gaan ze samen op zoek naar de handvatten voor authentiek leiderschap.

Verschillende inspirerende leiders die zelf openlijk lhbtq zijn, verzorgen workshops die gaan over het omzetten van kwetsbaarheid in kracht. “Dit is hét programma waar ik zelf altijd van heb gedroomd. Een klas vol met ambitieuze queer professionals die de tweede of derde stap maken in hun carrière en willen leren welke rol hun geaardheid of genderidentiteit speelt in de keuzes die zij maken,” aldus Boxelaar.

Met ‘Defiantly Different’ wil CQ een netwerk bouwen aan alumni die elkaar aanmoedigen uit de kast te komen en support geven in de weg naar de top.

Inschrijven kan via www.corporatequeer.com/defiantlydifferent.

Coverbeeld: Unsplash