Interview

Michiel van Erp: “Ik neem mijn eigen kwetsbaarheid mee als we gaan filmen”

Michiel van Erp over De roze revolutie

17 mei 2021, Edwin Reinerie, 0 minuten

In de nieuwste editie van Winq vertelt regisseur en documentairemaker Michiel van Erp over zijn nieuwe VPRO-serie De roze revolutie. Een voorproefje van het interview.

In jouw nieuwe serie De roze revolutie, over de geschiedenis van de Nederlandse regenboogbeweging,  zien we iets nieuws: jou in beeld.
“Dat is echt atypisch voor mij. Ik ben geen presentator en dat is voor gasten best een beetje anders dan wanneer er een echte interviewer tegenover ze zit. Normaal ben ik op afstand, maar nu ben ik er echt bij, zit ik in beeld. Het gaat dan óók over mij.”

Is dat confronterend?
“In de eerste aflevering van De roze revolutie heb ik beelden van de Rooie Flikkers gemonteerd. Zij wilden eind jaren zeventig écht laten zien dat ze flikkers waren. Daarom gingen ze krijsend en in vrouwenkleding de straat op. Ik dook ervoor weg, als ik met mijn moeder boodschappen ging doen – daar wilde ik niet bij horen. Nu vind ik hen helden. Maar ja, ik was 15. Toen ik jaren later in Delft ging studeren, was daar de DWH: de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit. Ik gruwelde van die naam. Nu vind ik dat je daar gewoon lid van moet zijn. Maar toen vond ik dat helemaal niet.”

Lees ook

Vanaf nu verkrijgbaar

De nieuwe Winq is uit en dit staat er allemaal in

Uit onze archieven:

“Club Church heeft een voorbeeldfunctie voor de hele maatschappij”

Eerst spuiten, dan slikken

Waarom hepatitis B-vaccinaties een must zijn voor je aan PrEP begint

Wilde je daarom De roze revolutie maken?
“Er gaat iets aan vooraf. De mensen uit de hoek van Club Church [een queer club in Amsterdam – red.] benaderden mij om ze te helpen met publiciteit voor PrEP. Iemand zei: ‘Jij gebruikt natuurlijk ook PrEP.’ Maar dat is niet zo en ik was daar erg door geïrriteerd. Maar dat was ik ook door mijzelf.”

Waarom?
“Ik heb de aidsperiode meegemaakt. Ik associeerde PrEP met losbandigheid, vrije seks en wat kan ons het allemaal schelen. Maar ik associeer seks ook met iets anders: dat je er dood aan kunt gaan. Toen ik naar huis fietste, wist ik dat ik hier iets mee moest doen. En ook met mijn eigen verleden. Kennen de verschillende generaties elkaar wel? Ik ken die jonge generatie namelijk niet en ik vraag mij ook meteen af of zij ons wel kennen? Zo is het begonnen.”

Hoe wordt de serie ontvangen?
“Heteroseksuele mensen zijn vaak verbaasd. Zij hebben geen idee wat mensen pijn doet of waar de mensen in de serie mee bezig zijn. Ik vind dat heel erg.”

De roze revolutie is elke maandag om 20.25 uur te zien bij VPRO op NPO2. Meer lezen? Het volledige interview met Michiel van Erp vind je in de nieuwe editie van Winq. Klik hier om 'm te bestellen!

Beeld: Aisha Zeijpveld

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 119

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau