Antwerpse cafés en restaurants presenteren zichzelf als ‘Zaak Zonder Haat’

Leestijd: < 1 min

Met het beeld van een speciaal ontworpen viooltje laten cafés en restaurants in Antwerpen zien dat iedereen welkom is in hun zaak. Ze zijn een Zaak Zonder Haat, zoals dit nieuwe project is gaan heten. Ter introductie is een 25 meter hoge regenboogvlag aan het Antwerpse Operagebouw opgehangen.

Met het beeld van een speciaal ontworpen viooltje, dat zijn oorsprong kent in The Pansy Project, kunnen alle cafés en restaurants in Antwerpen binnenkort aantonen dat iedereen welkom is in hun zaak. Ze zijn een 'Zaak Zonder Haat'. Het nieuwe project werd voorgesteld door de organisaties Mister Gay Belgium, Antwerp Pride, Roze Huis Antwerpen, Unia en de Antwerpse horecafederatie op IDAHOT, de internationale dag tegen lhbtq-fobie.

Regenboogvlag

Voor het Zaak Zonder Haat project werd voorgesteld op de Grote Markt, hingen burgemeester Bart De Wever en Mister Gay Belgium Joren Houtevels (zie bovenstaande foto) de regenboogvlag uit aan het Antwerpse operagebouw.

Houtevels vertelt hierover: "Je ergens thuis voelen, een plek waar je volledig jezelf kan zijn en waar je jezelf volledig kan ontwikkelen. Het viooltje staat symbool voor een plaats zonder vooroordelen en discriminatie, het toont aan dat het een plek is waar iedereen welkom is. Hierdoor kunnen personen die zich nog geen ‘thuis’ gevonden hebben ook hun plekje vinden in Antwerpen. Als Mister Gay Belgium wil ik dit signaal ook mee dragen en ervoor zorgen dat iedereen zijn plekje kan vinden. Zichtbaarheid is enorm belangrijk, zeker nu in tijden waar alles op meer afstand gebeurt. Daarom rollen we vandaag de 25 meter lange regenboogvlag van Mister Gay Belgium samen uit, om samen een sterk signaal de wereld in te sturen. It’s time for big changes!"

Steun van de politie

Met het project Zaak zonder Haat slaan Mister Gay Belgium, Antwerp Pride, Roze Huis Antwerpen, Unia en de Antwerpse horecafederatie de handen ineen om dit te bereiken, met de steun van Lokale Politie Antwerpen en Stad Antwerpen.

Een uitbater die van zijn etablissement een Zaak zonder Haat wil maken kan een speciaal ontworpen viooltje krijgen om op die manier aan zijn klanten te communiceren dat je een veilige plek binnenkomt.

Die uitbater krijgt het symbool niet zomaar. De partners voorzien in een e-learning van één uur die horeca-uitbaters tools en tips aanreikt om van hun zaak daadwerkelijk een plek te maken waar iedereen welkom is. Na het volgen van deze opleiding krijgen ze het viooltje en kunnen ze zich ‘Zaak zonder Haat’ noemen.

The Pansy Project

Het viooltje is een ontwerp van de Britse Kunstenaar Paul Harfleet. Het Zaak zonder Haat concept is dan ook een lokaal vervolg op zijn internationaal kunstproject ‘The Pansy Project’. In het Engels heet een viooltje een ‘pansy’ en dat woord wordt in het Engels ook vaak als scheldwoord gebruikt voor homo’s en queers.

Harfleet plantte de voorbije jaren wereldwijd verschillende viooltjes op plaatsen van anti-homo en transfoob geweld. De tere kleurrijke bloemen claimen op die manier hun bijnaam als geuzennaam. Nu krijgen zijn viooltjes een tweede positieve laag in de strijd tegen discriminatie en haat.

Café Den Engel

Gisteren ontvingen de uitbaters van het bekende café Den Engel op de Grote Markt in Antwerpen al een eerste symbolisch viooltje uit handen van schepen voor gelijke kansen Karim Bachar. De uitbaters van het café hebben de e-learning nog niet gevolgd, maar hebben laten weten dit binnenkort te zullen doen.



 

Antwerpen
Antwerpen

 

 

Powered by Labrador CMS