Runners-up: dit zijn de 12 beste liedjes die nummer 2 werden op het Songfestival

Van Verka Serduchka tot Waylon en Ilse

Leestijd: < 1 min

Wie het Songfestival wint, heeft eeuwige roem. Wie tweede wordt, zal altijd in de schaduw moeten staan. Of niet? Hier zijn twaalf Eurovisie-acts die nét achter het net visten, maar desondanks in het collectief geheugen van de festivalfans zijn terechtgekomen. We ranken ze van goed naar best.

12) Cliff Richard – ‘Congratulations’

Voor de hekkensluiter in dit lijstje gaan we terug in de tijd, naar 1968 om precies te zijn. In de 64 edities van het Eurovisie Songfestival die tot nu toe zijn uitgezonden, zijn er in totaal 25 landen op de tweede plaats geëindigd. Het Verenigd Koninkrijk werd maar liefst vijftien keer tweede. Hier zien we de eeuwige ideale schoonzoon (ja, zelfs nu nog op z’n tachtigste) met het übervrolijke ‘Congratulations’.

Winnaar 1968: Spanje – Massiel – ‘La La La’

11) Linda Martin – ‘Terminal 3’

Midden jaren tachtig voldeed Linda Martin aan alle popsterrenclichés: met groot haar, in een broekpak met brede schouders en een vlammend kapsel stond ze daar in 1984 op het podium, met een lied dat zomaar had gewonnen als Bonnie Tyler het had gezongen. Linda Martin kwam uit voor Ierland, en won acht jaar later alsnog met ‘Why Me’.

Winnaar 1984: Zweden – The Herreys – ‘Diggi-Loo Diggi-Ley

10) Dilma Bilan – ‘Never Let You Go’ 

In het kader van 'het oog wil ook wat, ook al heeft de goede man een mat': de inzending van Rusland in 2006. In 2006 werd Dilma Bilan tweede met deze aardige ballad, maar twee jaar later nam hij zijn revanche: in 2008 won hij alsnog met ‘Believe’ (zonder mat, maar mét kapotgetrokken shirt).

Winnaar 2006: Finland – Lordi – ‘Hard Rock Hallelujah’

9) Mocedades – ‘Eres Tu’

In al zijn eenvoud zet Mocedades Spanje op de Songfestival-kaart met een gedragen ballade die meeslepend wordt ondersteund door het orkest. In 1973 werd nauwelijks nog nagedacht over ‘de act’, wat hier het traditionele karakter van het liedje versterkt. Kom, steek je handen in de lucht en wuif mee.

Winnaar 1973: Luxemburg – Anne-Marie David – ‘Tu te Reconnaîtras’

8) Wind - ‘Lass Die Sonne In Dein Herz’

Manchmal bist du traurig und weißt nicht warum
Tausend kleine Kleinigkeiten machen dich ganz stumm.
Du hast fast vergessen wie das ist ein Mensch zu sein
Doch du bist nicht allein

Laß die Sonne in dein Herz
Schick' die Sehnsucht himmelwärts
Gib dem Traum ein bißchen Freiheit
Laß die Sonne in dein Herz.

Alleen al vanwege de prachtige tekst had Wind het verdiend om het Songfestival te winnen. Ook omdat ze in 1987 voor de tweede keer meededen voor Duitsland, nadat ze in 1985 óók al tweede waren geworden.

Winnaar 1987: Ierland - Johnny Logan - 'Hold Me Now'

7) Catherine Ferry – ‘Un, Deux, Trois’

Met haar klassieke Franse verschijning (inclusief haar bob-met-pony-kapsel dat Nederlandse vrouwen maar niet onder de knie krijgen – zou dat liggen aan het winderige weer hier in de Lage Landen?) moest Catherine Ferry het in 1976 afleggen tegen de leutige dansjes van Brotherhood of Men. Maar wat een heerlijk deuntje is ‘Un, Deux, Trois’ nog altijd…

Winnaar 1976: Groot-Brittannië – Brotherhood of Men – ‘Save Your Kisses For Me’  

6) Buranovskiye Babushki – ‘Party For Everybody’

Iedereen die het Eurovisie-gebeuren een beetje volgt, kent deze Russische kandidates uit 2012 nog als ‘die omaatjes’. Ze zagen eruit als Matroesjka-poppen die geen idee leken te hebben wat ze precies aan het doen waren, maar het leek erop dat ze de grootste lol hadden met hun gniffelende gezichten.

Winnaar 2012: Zweden - Loreen - 'Euphoria'

5) Eleni Foureira – ‘Fuego’

Cyprus is niet zo groot, dus is het ook niet zo vreemd dat ze voor het Songfestival deze Griekse Shakira-kloon hadden ingehuurd. ‘Fuego’ werd in 2018 een hit in veel Europese landen, in Spanje scoorde Eleni Foureira er zelfs een platina plaat mee.

Winnaar 2018: Israël - Netta - 'Toy'

4) Amina – ‘C’est le Dernier Qui a Parlé Qui a Raison’

Deze Franse zangeres nam haar Tunesische afkomst mee naar het podium in Rome. Ze scoorde in 1991 precies evenveel punten als de winnaar van dat jaar, maar helaas voor Amina ging de winst naar de Zweden: die hadden net even vaker tien punten van de landenjury’s gekregen (het aantal keer twaalf punten was gelijk).

Winnaar 1991: Zweden - Carola Häggkvist - 'Fångad av en stormvind'

3) Imaani – ‘Where Are You’

Na Eleni en Amina volgt Imaani, die in 1998 tweede werd voor (daar gaan we weer) Groot-Brittannië. Nadat  ‘Where Are You’ ook een hit werd in Nederland, verdween Imaani al snel weer uit de schijnwerpers. Tegenwoordig treedt ze weer op, als een van de zangeressen van Incognito (hier bekend van hun hit ‘Always There’).

Winnaar 1998: Israël - Dana International - 'Diva'

2) Verka Serduchka – ‘Dancing Lasha Tumbai’

Deze inzending uit 2007 voor Oekraïne vertegenwoordigt alles waarom highbrow-types (en andere mensen die er niets van snappen) het Eurovisie Songfestival verfoeien en afdoen als rariteitenkabinet en dat is precies waarom we dol zijn op Verka Serduchka. Het had maar weinig gescheeld of dit lied had deze lijst met lievelings-nummer-twees aangevoerd…

Winnaar 2007: Servië - Marija Šerifović - 'Molitva'
 

1) 2014 – The Common Linnets – ‘Calm After The Storm’

… maar dan hadden we voorbij moeten gaan aan het geweldige succes van Ilse DeLange en Waylon, die als The Common Linnets geschiedenis schreven door de nummer twee-positie te behalen. Met ook nog eens een van de allermooiste Songfestival-liedjes ooit. En deels dankzij Ilse wonnen ‘we’ vijf jaar later het zangfestijn, want zij mag zichzelf de ontdekker noemen van Duncan Laurence. Daarom met stip op één: ‘Calm After The Storm’.

Winnaar 2014: Oostenrijk – Conchita Wurst – ‘Rise Like A Phoenix’

Coverbeeld: WikiCommons

Powered by Labrador CMS