“Mijn moeder, mijn vriend, iedereen smult van dit gerecht”

Alexander van Wijk vertelt over zijn signature dish

Leestijd: < 1 min

Wat zetten onze lezers op tafel wanneer ze echt indruk willen maken? Alexander van Wijk (28) is steward, heeft moeite met stoofvlees, maar zet een verrukkelijke pulled chicken curry op tafel.

“Vroeger stond ik altijd al mee te kijken als mijn moeder kookte. Ik hielp haar graag. Als ik tegenwoordig bij m’n moeder eet vraag ik meestal of ze haar macaroni of nasi voor me wil maken. Dat smaakt nergens zoals bij haar. Toen ik op mezelf ben gaan wonen, ben ik ook gaan koken: bijna iedere dag. Ik zocht naar eenvoudige en toch lekkere gerechten en kwam op Instagram bij @chickslovefood terecht. Zij hebben vaak gerechten met maximaal vijf of zes ingrediënten. Ik zag dat ze ook kookboeken maken, daar heb ik er nu drie van in de kast staan.

Hun pulled chicken curry is echt heerlijk, ik heb er een beetje mijn eigen draai aan gegeven door bijvoorbeeld rode currypasta te gebruiken in plaats van gele, en ik serveer er altijd papadums bij, met mango chutney on the side. Ik maak het gerecht vaak: de eerste keer was het voor mijn vriend, die er enorm van smulde. De reacties zijn altijd positief, mijn moeder vindt hem ook heerlijk.

Natuurlijk gaat koken ook weleens mis. Bij mij ging het bij het maken van stoofvlees zelfs twee keer mis. De eerste keer had ik het stoofvlees ’s middags al opgezet. Het zag er veelbelovend uit, maar in de laatste vijf minuten is het drooggekookt en kon ik het wegmikken. Het zat helemaal aan de pan vast, die heb ik toen ook meteen maar weggegooid. De tweede keer was vorige week. Ik maakte hachee, maar had niet door dat het vlees was dat even moest pruttelen. Toen ik het uit de oven haalde was het bij lange na niet gaar en heb ik maar friet besteld.” 

Alexander van Wijk Signature dish
Alexander van Wijk Signature dish

Pulled chicken curry

(voor 2 personen)

Ingrediënten

300 gr kipdijfilet • 2 el rode currypasta • 200 gr sperziebonen • 200 ml kokosmelk • 150 gr zilvervliesrijst • 4 el gebakken uitjes

Bereidingswijze

Kook de kipdijfilets in een pan met kokend water 10 minuten. Dop ondertussen e sperziebonen en halveer ze. Voeg ze toe aan de kipdijfilets. In een andere pan kook je de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet het water af.

De kipdijfilets mogen nu uit de pan. Doe ze in een kom en maak er met twee vorken of een handmixer pulled chicken van, met twee vorken doe je dat door het vlees uit elkaar te trekken zodat er plukken overblijven. Giet de boontjes af en zet ze even weg.

Bak de stukjes kip in een flinke scheut olie in een koekenpan en voeg naar smaak peper en zout toe. In ongeveer 5 minuten is de kip krokant.

In een andere pan schenk je de kokosmelk. Voeg de boontjes en currypasta toe en roer dit goed door. Het mag 2 minuten pruttelen op laag vuur. Daarna roer je de pulled chicken erdoor. Verdeel de zilvervliesrijst over twee borden. Dan schep je de curry erover. Garneer met gebakken uitjes. Eet smakelijk!

Powered by Labrador CMS