Joe Exotic zit gevangen vanwege een huurmoordcomplot op dierenrechtenvoorvechter Carole Baskin én meerdere aanklachten van dierenmishandeling tegen hem. Hij heeft Louis Theroux gevraagd om het ‘echte verhaal’ te vertellen. 

America's Most Dangerous Pets

Louis Theroux ontmoette Joe Exotic (Joseph Allen Schreibvogel,1963) in 2011 bij het maken van America's Most Dangerous Pets. Joe had een dierentuin vol wilde beesten, waaronder een groot aantal tijgers.

Vorig jaar was op Netflix te zien hoe zijn tijgerimperium instortte en hoe Joe tot op het eind bleef ontkennen dat hij een moord had beraamd op Carole Baskin. Desondanks zit Joe al jaren in de gevangenis.

Gay hillbilly

Nu keert Theroux terug naar Oklahoma, om uit te vinden wie deze controversiële, boeiende, gewapende, zelfbenoemde 'gay hillbilly' en 'Tiger King' is. Louis duikt diep in Joe's familiegeschiedenis, ontmoet oude vrienden en zoekt uit hoe het zover kwam dat Joe werd veroordeeld.

En.. wie zijn de mensen die hem bijstaan en voor zijn vrijlating pleiten? Want een goed gefinancierd campagneteam probeert een presidentieel pardon voor hem te krijgen. 

Oud en nieuw beeldmateriaal

Louis kijkt uren niet gebruikt beeldmateriaal terug en ziet hoe Joe zijn charme en listen gebruikte om mensen én dieren samen te brengen in één groot project van ijdelheid en bedrog. En dan is er Joe's fascinerende charisma. Dit zorgde ervoor dat hij een televisiesensatie werd, waardoor het leven van álle betrokkenen veranderde. 

De mengeling van misdaad, mediaspektakel en dierenrechtencampagne resulteert uiteindelijk in een 21e-eeuwse fabel over een cowboy/cultleider wiens kwetsbaarheid een bron van macht werd. 

Louis Theroux: Shooting Joe Exotic, vrijdag 28 mei, 20.25 uur bij de VPRO op NPO 3