Glenn Helberg en Naomie Pieter winnen lhbtq-emantiepatieprijzen

Lees hier ons interview met Helberg terug

31 mei 2021, Winq redactie, 2 minuten

De Jos Brink Oeuvreprijs is dit jaar in handen gevallen van Glenn Helberg, de psychiater die zichzelf volgens de jury ‘de mental health father van de queer community’ mag noemen.  Activiste Naomie Pieter won de Innovatieprijs (nadat zij eerder ook al een Winq Diversity Award in de wacht sleepte). En lees hier ons interview met Glenn Helberg nog eens terug.

De Jos Brink Oeuvreprijs gaat iedere twee jaar naar iemand die zich langdurig heeft ingezet voor de verbetering van de positie van lhbtq’s in de samenleving. Glenn Helberg is psychiater en zet zich al decennia lang in voor de gemeenschap.

Mental health father

Helberg was onder meer lid van de Raad van Advies van het College voor de rechten van de Mens. Ook was hij voorzitter van de Denktank Sociale Cohesie in Zeeburg (Amsterdam) en sinds 2020 heeft hij een plek in het bestuur van Pride Amsterdam. De jury: “Glenn Helberg is de mental health father van de queer community.”

Lees ook

Interview

Activist Glenn Helberg: “Ik wil de menselijk­heid in de man naar voren brengen”

Winq Diversity Awards 2021

Winnaar Winq Inspiration Award 2021: Naomie Pieter

Innovatieprijs

De Innovatieprijs gaat naar een persoon of organisatie die zich op ‘inspirerende wijze inzet voor de acceptatie en veiligheid’ van lhbtq’s. Activiste Naomie Pieter is volgens de jury een ‘queer rolmodel’: ze organiseerde in 2020 de eerste Black Gay Pride in Amsterdam. Ook richtte ze Black Queer Archives op. Volgens de jury durft Pieter ‘op de barricades te staan’ en weet ze te verbinden door educatie.

Bij de uitreiking was Pieter aanwezig via een videoverbinding. Ze benadrukte dat ze haar werk niet in haar eentje doet, maar ‘echt wordt gedragen door de gemeenschap’.

Jos Brink

De prijzen zijn vernoemd naar tv-persoonlijkheid Jos Brink, die zelf openlijk gay was en gold als een uitgesproken voorvechter van lhbtq-acceptatie en –emancipatie.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) reikt de prijzen iedere twee jaar uit. Minister Ingrid van Engelshoven en Ellie Lust maakten de winnaars bekend via een livestream vanuit het DeLaMar Theater. Lust viel zelf ook al eens in de prijzen, in 2017.

De winnaar van de Oeuvreprijs krijgt naast de titel een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk. Voor de Innovatieprijs is de beloning een cheque van 1.000 euro.

Bron: Het Parool / Coverbeeld: Meis Belle Wahr & Jip Merkies

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 119

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau