Instagram-account: dit gaat er allemaal mis in de transgenderzorg

Leestijd: < 1 min

Storm en Éluk hebben aan den lijve ondervonden wat er misgaat binnen de huidige transgenderzorg in Nederland. Ze zijn samen een Instagram-account gestart waarop ze de lange wachttijden aankaarten, maar ook andere misverstanden. Een eye-opener.

Het VUmc in Amsterdam biedt medische zorg aan transgender personen. Hierbij kun je denken aan hormoonbehandelingen en operaties, aldus Éluk in een gesprek met BNNVARA’s De Nieuws BV. In dat traject worden herhaaldelijk fouten gemaakt. Éluk en Storm hoorden veel verhalen van anderen maar putten ook uit eigen ervaring.

Tijd om er wat van te zeggen

Storm vertelt: “Toen ik laatst kon beginnen bij het VUmc, na drie jaar op de wachtlijst, kreeg ik te horen dat ik het hele psychologische traject weer opnieuw moest doen, terwijl ik dat een poos geleden al ergens anders heb gedaan. Ze hebben jaren geleden beloofd dat niet meer te doen, maar ze doen het nog steeds. Tijd om er wat van te zeggen.”

Dat doen Storm en Éluk inmiddels via het Instagram-account @vugendermistreatment. Vervolgens werden ze overspoeld met reacties van trans personen door het hele land. Een greep uit de problemen bij genderpoli: de wachttijden zijn te lang, de psychologische tests zijn vernederend en lokken een enorme bewijsdrang uit en er wordt vaak aangestuurd op een binaire transitie terwijl dat niet voor iedereen passend is.

Machtspositie

Storm voegt daar aan toe dat het VUmc een monopolistische positie heeft in de transgenderzorg in Nederland. “Ze hebben zo’n machtspositie. Doordat zij kunnen zeggen: jij bent wel of niet trans genoeg om in transitie te mogen, durven mensen vaak geen kritiek te uiten. Wat we ook veel horen, en uit eigen ervaring weten, is dat als je wel je kritiek uit dit directe gevolgen heeft voor de duur van je behandeling.”

Gevaarlijke middelen

De wachttijden zijn Storm en Éluk een doorn in het oog en kunnen een gevaar vormen voor mensen. Sommigen nemen namelijk het heft in eigen hand door (gevaarlijke) middelen op internet te kopen. Volgens Storm worden de wachtlijsten door het VUmc zelf in stand gehouden met de protocollen. “Dat je allerlei gesprekken moeten voeren, dat ze vervolgens in het team moeten beslissen of je ‘trans genoeg’ bent om het te doen of niet; dat zorgt voor vertraging in het proces.”

Bekijk hier het interview met Storm en Éluk in De Nieuws BV en hier het Instagram-account VU Gender Mistreatment. Hieronder enkele voorbeelden van de berichten die Storm en Éluk daar plaatsen.

Coverbeeld: Unsplash

Powered by Labrador CMS