Vijf vragen aan Bas Kosters

...maar je moet wel zelf de slingers ophangen

Bas ontwerpt Lang-zullen-ze-leven-slinger voor het Aidsfonds

Leestijd: < 1 min

Met de opbrengst van één Lang-zullen-ze-leven-slinger kan het Aidsfonds in zuidelijk Afrika een kind met hiv vinden en zorgen dat het medicijnen krijgt. Wereldwijd zijn er 1,8 miljoen kinderen met hiv. Zonder hiv-remmers wordt de helft van deze kinderen niet ouder dan twee jaar – slechts één pil per dag kan dat voorkomen.

Waarom maak jij een slinger tegen hiv/aids?
"In Nederland leven we in weelde; hier vertroetelen wij onze kinderen met themafeetsjes als ze jarig zijn, het zijn bijna Amerikaanse taferelen. Terwijl er in de wereld kinderen zijn die hun eerste verjaardag niet eens halen. Ik denk dat veel mensen zich daar nauwelijks van bewust zijn. Daar wil ik iets aan doen. Maar in mijn werk schuw ik humor en een positieve boodschap niet. Daarom grijp ik iets feestelijks, zoals een verjaardag, graag aan om hier aandacht voor te vragen."

slinger aidsfonds
Lang-zullen-ze-leven-slinger

Heb jij een persoonlijke connectie met hiv/aids?
"Mijn generatie is van net na de hiv-epidemie. In mijn omgeving komt hiv vrij weinig voor en dat is een voorrecht. Maar ik ken het leed dat er is geweest en ik ben blij dat wij we ons nu goed kunnen beschermen. Ik word vaak gevraagd om iets voor goede doelen te ontwerpen, maar het Aidsfonds krijgt bij mij prioriteit. Hiv en aids zijn een onderdeel van mijn bewustzijn als gay man. Ik heb al eens een artbag voor het Aidsfonds gemaakt en ik heb ook vaak meegewerkt aan andere projecten waar hiv-bestrijding centaal staat. Weet je: ik ben opgegroeid met de angst voor hiv. Toen ik jong was, was René Klijn op televisie bij Paul de Leeuw. Dat is weliswaar lang gelden maar de stigma’s zijn nog steeds niet verdwenen."

"Ik koop zelf graag vintage slingers en bewaar die dan zorgvuldig in een doosje"

Bas Kosters Aidsfonds
Collage 'Afrikaanse dieren' die ter inspiratie diende.

Ben je een jaar door Afrika getrokken om inspiratie op te doen?
"Haha, nee. Mijn inspiratie komt wel voornamelijk uit Afrika. Ik ben natuurlijk niet de spokesperson van het Aidsfonds over de situatie daar, ik heb vooral mijn creativiteit ingezet om te helpen. Mijn werk is figuratief en ik zal altijd eerst beginnen met wat schetsen. Voor dit project heb ik vooraf een inspiratieboek gemaakt; een beeldboek dat de richting zou bepalen. En ik heb thema’s bedacht waaraan ik wil refereren: traditionele Afrikaanse vlaggen, Afrikaanse dieren en poppen en ‘het verjaardagsfeest’."

Bas Kosters Aidsfonds
Een van de schetsen voor de slinger.

Sommige figuurtjes op de slinger kijken wat sip…
"Oh ja? Nou, niet iedereen is hyperblij. Sommigen hebben een meer neutrale stemming, anderen zijn weer verbaasd. Ik ben niet zo’n conceptuele denker dat een feestslinger per se vrolijk moet zijn – vrolijkheid zit in bijna ál mijn werk en is dat daarom bij de slinger niet óók nog eens het uitgangspunt geweest. Dat ze niet allemaal zo supervrolijk zijn vanwege de moeilijke situatie in Afrika voor inderen met hiv, is niet mijn gedachte geweest bij het ontwerpen. Het zou natuurlijk wel slim geweest zijn."

De slinger gaat een leven lang mee: is ie van onverwoestbaar plastic gemaakt?
"Een leven lang is een referentie want het gaat hier wel over levens redden. En over het leven vieren. Overigens koop ik zelf graag vintage slingers en die bewaar ik zorgvuldig in een doosje. Dan gaat die best lang mee. Ik hoop dat mensen deze Lang-zullen-ze-leven-slinger ook zo zullen koesteren."

De feestslinger is hier voor € 14,95 verkrijgbaar en gaat een leven lang mee. Meer over Bas Kosters lees je hier.

slinger Bas Koster Aidsfonds
Lang-zullen-ze-leven-slinger
Powered by Labrador CMS