Jack en Michael zijn 51 jaar getrouwd. Hoe kan dat?

Het verhaal van het eerste én langst getrouwde gaykoppel ter wereld

Leestijd: < 1 min

Michael McConnell en Jack Baker gaven elkaar op 3 september 1971 het ja-woord en zijn dit jaar dus 51 jaar getrouwd. Door een maas in de wet kon het koppel toen nog trouwen in de Amerikaanse staat Minnesota. Zo zijn de twee het eerste én langst getrouwde gaykoppel ter wereld. Lees hier hun verhaal.

Dankzij een slim gevonden maas in de wet was het in 1971 mogelijk voor mannen om met elkaar te trouwen. Rechtenstudent Jack Baker en bibliothecaris Michael McConnell besloten als eersten dat ook echt te doen.

Jarenlange strijd

Tijdens een ceremonie in het appartement van een vriend waarbij een stuk of tien mensen en een dominee aanwezig waren, gaven ze elkaar het ja-woord. Daarna volgde een jarenlange strijd waarbij de twee het juridische gevecht aangingen met de staat Minnesota. De autoriteiten hadden meteen nadat ze lucht kregen van het huwelijk, een decreet uitgevaardigd dat het huwelijk niet tussen mensen van hetzelfde geslacht mocht plaatsvinden.

Michael en Jack ontmoetten elkaar in 1966 op een Halloween-feest in Oklahoma. Voor Jack was het meteen raak, maar Michael had zo z’n bedenkingen: iedereen liep met hip Beatles-haar maar Jack had z’n haar hoog opgeschoren. Maar toch had Cupido raak geschoten en de twee werden onafscheidelijk.

'Twee partijen'

Na een jaar kwam Jack met een aanzoek: hij wilde oud worden met Michael. Die laatste wilde dat ook, maar op één voorwaarde: Jack moest een manier vinden om officieel met Michael te kunnen trouwen. Jack, die rechten studeerde, dook de papieren in en zag dat een huwelijk werd omschreven als een verbintenis tussen ‘twee partijen’. Dus niet tussen man en vrouw, dús konden Jack en Michael met elkaar trouwen.

Toen hun eerste verzoek om te mogen trouwen in 1970 werd afgewezen, vochten ze de zaak aan bij het Hooggerechtshof. Ook daar kregen ze nul op het rekest. Daarna bedachten ze een andere truc: Michael adopteerde Jack, waardoor hij onder meer recht kreeg op een erfenis. Jack veranderde vervolgens zijn voornaam in het genderneutrale ‘Pat Lyn’ en tot slot vroeg Michael in z’n eentje om toestemming voor het huwelijk. Deze keer werkte het plan.

Ongeldig

Toen de autoriteiten erachter kwamen dat het hier ging om een huwelijk tussen twee mannen, verklaarden ze het huwelijk ongeldig. Jack weigerde deze beslissing te accepteren.

In die jaren lag de focus van veel queer mensen op het veranderen van de wetten op het gebied van sodomie en het stoppen van de overvallen op gay bars. Het huwelijk was geen prioriteit. Dus besloten Jack en Michael dat zij zich zouden opwerpen als uitdragers van gelijke rechten voor gays, en dan met name op het gebied van huwelijk. Ze gingen op een ‘love tour’ om de perceptie onder het brede publiek te veranderen: de perceptie van homoseksuelen in het algemeen en die van het huwelijk in het bijzonder.

Eindelijk hun zin

Aan PinkNews vertelt Michael: “We praatten over liefde, relaties, vrienden, familie en hoe ook wij samen een leven wilden opbouwen. Dat het net als bij andere mensen heus niet draait om seks alleen. Dat is onderdeel van ons leven, maar niet alleen wie we zijn.”

Door de jaren heen gaven ze lezingen in theaters, zalen en kerken. Ook verschenen ze in uitzendingen op radio en tv. Bijna vijf decennia later kregen ze eindelijk hun zin: het huwelijk van Jack en Michael werd alsnog erkend.

Samen strijden

Met hun jaren van actie voeren willen de twee nu jongere generaties inspireren om hetzelfde te doen. “Met ons verhaal willen we laten zien dat de liefde overwint. We zijn allemaal mensen en er valt nog veel te bevechten. En zolang we samen strijden, zullen de anderen niet winnen.”

Coverbeeld: WikiCommons

Powered by Labrador CMS