Vorig jaar oktober werd de Spaanse Mikel Gomez geschorst vanwege zijn kledingkeuze. Hij werd doorverwezen naar een psycholoog omdat hij een rok droeg op zijn school in Bilbao.

In een video sprak de jongen zich uit op Tiktok, die in november viraal ging. Vlak daarna ontstond de actie ‘draag een rok naar school’, waaraan honderden leerlingen en docenten meededen.

Homofobe opmerkingen

Docent Manuel Ortega is nu opnieuw begonnen met het dragen van een rok. Dit doet hij al sinds begin mei, nadat leerlingen homofobe opmerkingen maakten over een medescholier. Borja Velázquez geeft net als Ortega les aan de school Virgen de Sacedón in de plaats Vallodid. Hij heeft zich aangesloten bij Ortega omdat ook hij wil laten zien wat negatieve opmerkingen kunnen betekenen.

Velázquez schrijft op Twitter: “Een school moet staan voor respect, diversiteit en tolerantie. Kleed jezelf hoe je wilt.” Bij de actie hoort de hashtag LaRopaNoTieneGenero, of in het Engels: ClothesHaveNoGender.

Beledigingen

Eerder had wiskundeleraar Joe Piñas uit Baskenland zich ook aangesloten bij de actie. Hij schrijft: “Twintig jaar geleden onderging ik gelaten alle beledigingen over mijn seksuele oriëntatie op het instituut waar ik nu zelf lesgeef. Destijds keken veel docenten de andere kant op.”