Gossip Girl was gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Cecily von Ziegesar. De serie was gericht op tieners en ging over een groep jongeren van 16 en 17 jaar die opgroeit in de upper class van New York. Na zes seizoenen en 121 afleveringen kwam er in 2013 een einde aan de serie.

Queen Bee

Het draaide vooral om geld, pronkzucht en de vraag: wie is de Queen Bee van het stel en heeft de meeste invloed? Blake Lively speelde een van de belangrijkste personages, Serena van der Woodsen. Die was ooit het populairste meisje, ging zich te buiten aan drank en drugs en verdween tijdelijk naar een internaat om terug te komen met een groot geheim.

In de reboot speelt een nieuwe cast de hoofdrollen. We noemen alvast Thomas Wolfe en Evan Mock, die Max Wolfe en Aki Menzies spelen. Ze hebben iets met elkaar, maar ook met Audrey Hope (een rol van Emily Alyn Lind).

Influencer

Het populairste meisje wordt ditmaal gespeeld door Jordan Alexander. Haar personage Julien Calloway is wat we nu een influencer noemen. Deze keer verwelkomen zij en haar vriendenkring een nieuwe student, over wie volop geroddeld wordt omdat zij (ook al) een groot geheim meedraagt.

Volgens de showrunner is de meerderheid van de cast ‘divers en queer’, in tegenstelling tot de oude Gossip Girl-serie. Schrijver Josha Safran  vertelt: “Er was weinig representatie in de originele serie. Ik was de enige schrijver die gay is. Ik ben zelf naar een privéschool gegaan in New York, in de jaren negentig. Toen al was het een stuk diverser dan we in de eerste Gossip Girl lieten zien.”

Social media

Een ander verschil met de vorige seizoenen: de grote rol die social media is gaan spelen in het leven van jongeren. Hoe dat eruit ziet? Dat zie je vanaf 8 juli op HBO Max en enige tijd later ongetwijfeld ook op een zender die in Nederland te zien is.