Op de dag waarop de expositie van start gaat, 24 juni, wordt onder meer gesproken over ‘Resistance & Pride’, gelijktijdig met de Istanbul Pride Week.

Over Through the Window 

Het Turks / Nederlandse online queer kunstproject Through the Window (TTW) organiseert lezingen en een tentoonstelling via Instagram. Through the Window werd aan het begin van de pandemie opgericht door de Turkse muzikant, songwriter en DJ Kübra Uzun, kunstenaar en filmmaker Ömer Tevfik Erten en de Nederlandse schrijver en filosoof Simon(e) van Saarloos. 

Through the Window is een mooi voorbeeld van hoe de culturele relatie tussen Nederland en Turkije tijdens de pandemie in stand kan worden gehouden en geïntensiveerd. Nog belangrijker is dat TTW een veilige en inspirerende online ruimte faciliteert voor een internationale queer gemeenschap om ideeën over kunst, activisme en trots uit te wisselen.

Online programma 

Het online kunstproject bestaat volledig via Facebook en Instagram. Through the Window begon in mei 2020 met de voorbereidingen voor een online tentoonstelling, die op 1 september plaatsvond en waarop ze de twintig deelnemende kunstenaars en hun werk in de spotlights zetten. Daarnaast organiseerden ze bijeenkomsten en gesprekken. In april 2021 kondigde TTW de tweede online cyclus van het programma aan volgens het bestaande format. 

Het bevatte twee lezingen van verschillende Turkse en Nederlandse gastsprekers, gericht op de thema's ‘University & Activism’ en ‘Intersectional Pride’, gemodereerd door Simon(e) van Saarloos en mede-georganiseerd door ClubCoWeed. Het eerste evenement vond plaats op 17 april en is nog steeds beschikbaar om opnieuw te bekijken op IGTV, de tweede sessie zal deel uitmaken van het evenement voor de lancering van de expositie op 24 juni. Na elk gesprek organiseert TTW een online feest met deelname van Turkse en Nederlandse dj's in een virtuele booth.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over Through the Window op Instagram en op de website, waar ook te zien is welke kunstenaars allemaal betrokken zijn bij TTW. Hou ook de Facebook-pagina van Through the Window in de gaten, voor de laatste updates.