Matt Baume buigt zich op zijn YouTube-kanaal regelmatig op de hedendaagse popcultuur om te laten zien hoe in series als Friends of The Nanny werd omgegaan met lhbtq-gerelateerde thema’s.

The Trinity of Trash

Deze keer dompelt hij zich onder in de wereld van John Waters en Divine. Van de films die ze samen maakten, springen er volgens Baume drie uit: Pink Flamingos, Female Trouble en Desperate Living. Hij noemt ze ‘The Trinity of Trash’.

John Waters begon zijn carrière in de jaren zestig in Baltimore, als poppenspeler. Toen hij een filmcamera aanschafte, begon hij te experimenteren met amateuristische underground video’s. Als kind was hij al geobsedeerd door alles wat smerig en goor was. Dat resulteerde uit eindelijk in zijn doorbraakfilm Pink Flamingos in 1972.

Anusplaybackact

De titel verwijst niet naar de bekende roze vogel, maar naar ‘pink flaming o’s, oftewel: opengesperde anussen die in de film terugkomen in een soort playback-act. Maar dat is nog niet eens de bizarste scène: hierbij moeten we meteen denken aan Divine, die een poedel op straat ziet poepen en vervolgens verlekkerd de drol opeet. Dit kan haast niet in scène zijn gezet, want alles is in één take opgenomen…

Het verhaal van Pink Flamingos: Divine speelt een beruchte crimineel die het heeft voorzien op een echtpaar die er alles aan doen om haar te vernederen en haar de dubieuze titel ‘The Filthiest Person Alive’ hebben gegeven.

Andere films

Na Pink Flamingos volgden Female Trouble (1974) en Desperate Living (1977). De premisse van deze films: Female Trouble gaat over een verwend tienermeisje dat zwanger raakt tijdens het liften en vervolgens model staat voor een stel fotografen die kicken op vrouwen die geweld plegen. Desperate Living: een neurotische vrouw vermoordt haar man en vertrekt met haar dienstmeid naar Mortville, een gemeenschap van daklozen die wordt geregeerd door een fascistische koningin.

Later maakte John Waters nog de film Hairspray, dat uiteindelijk wereldwijd succes had als musical. En het uiterlijk van Divine dook op in de Disney-film The Little Mermaid, waar ze model stond voor de slechterik. En zo zijn er meer voorbeelden van de sleaze van John Waters en Divine die hun weg vonden naar het mainstream publiek.

Bekijk hier John Waters, Divine, & the Trinity of Trash.