Vanavond demonstratie tegen Hongaarse anti-LHBTI wet

Leestijd: < 1 min

Op maandagavond 21 juni vindt op het Amsterdamse Homomonument vanaf 16.45 uur een demonstratie plaats tegen de walgelijke Hongaarse anti-LHBTI wet die op 15 juni werd aangenomen. Met de demonstratie wordt van de EU actie geëist tegen Hongarije. De bijeenkomst wordt georganiseerd door LHBTI-activisten i.s.m. COC Nederland, TNN, NNID en Amnesty International.  

Je kunt je aanmelden via deze link.

Met de demonstratie willen de organisatoren bereiken dat de Europese Commissie deze week alle beschikbare middelen inzet om de Hongaarse anti-LHBTI wet ongedaan te maken. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken beslissen vanaf dinsdag in Luxemburg of er sancties komen tegen landen als Hongarije en Polen. In beide landen worden de mensenrechten van LHBTI’s en andere minderheden met voeten getreden en staat de rechtsstaat zwaar onder druk.

Tijdens de demonstratie wordt maandag ook solidariteit getoond met LHBTI personen in Hongarije die door de nieuwe wet worden getroffen.

Informatieverbod

Net als de Russische anti-LHBTI wet uit 2013, verbiedt de Hongaarse wet het verstrekken van informatie over LHBTI personen aan mensen onder de achttien jaar. Die informatie zou volgens de Hongaarse regering van premier Viktor Orbán’s ‘schadelijk’ zijn voor jongeren en zou leiden tot ‘verwarring’ over hun ‘morele waarden’.

Door het informatieverbod wordt de regenbooggemeenschap in feite monddood gemaakt, zo bleek eerder ook in Rusland toen de anti-LHBTI wet daar in 2013 van kracht werd. Alle publieke informatie over LHBTI’s kan in beginsel bij jongeren terechtkomen en dus worden verboden.

De verwachting is dat tv-series, films en reclames met LHBTI-personages of zelfs een regenboogvlag op grond van de wet zullen worden verboden. Alleen organisaties met een vergunning van de overheid mogen nog seksuele voorlichting geven op scholen. Het bieden van steun aan LHBTI-jongeren wordt waarschijnlijk onmogelijk. De Russische LHBTI-wet leidde sinds 2013 ook tot een toename van geweld en discriminatie tegen de regenbooggemeenschap in dat land.

'Walgelijk'

COC-voorzitter Astrid Oosenbrug zei op 15 juni over de Hongaarse wet: “Dit is een walgelijke poging om LHBTI personen in Hongarije monddood te maken. Het is een grove mensenrechtenschending, die discriminatie van LHBTI’s legitimeert. De wet ontzegt Hongaarse LHBTI-jongeren het recht om zichzelf te zijn; ze komen er alleen voor te staan en dat is hartverscheurend.”

De Hongaarse regering heeft het al langer gemunt op LHBTI-personen. Zo maakte het land erkenning van de genderidentiteit van transgender personen én adoptie door paren van gelijk geslacht in 2020 in feite onmogelijk.

Praktische informatie
Datum: maandag 21 juni 2021, inloop 16.45 uur, aanvang 17.00 uur, einde 18.00 uur
Locatie: Homomonument – Westermarkt te Amsterdam
Aanmelden kan via deze link (niet verplicht).
LET OP: neem de coronamaatregelen in acht en houdt 1,5 meter afstand.
Voor de voetballiefhebbers: de demonstratie is afgelopen voor de wedstrijd van het Nederlands elftal om 18.00 uur begint.

De demonstratie wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van COC’s Bob Angelo Fonds.

Powered by Labrador CMS