Er zijn allerlei regels voor de aanvoerders van de voetbalteams op het Europees Kampioenschap. Zo moeten ze een aanvoerdersband om de arm dragen die door de UEFA is verstrekt. De Duitse doelman en aanvoerder Manuel Neuer draagt echter een eigen band, in regenboogkleuren.

Symbool voor diversiteit

Neuer draagt deze band al sinds de oefenwedstrijd tegen Letland op 7 juni in Düsseldorf. Volgens de DFB draagt hij deze aanvoerdersband namens de Duitse voetbalbond en ook namens het hele team, als symbool voor diversiteit, openheid en intolerantie en tegen haat en uitsluiting.

Normaal gesproken treedt de UEFA streng op tegen uitingen van politieke of religieuze aard. De Europese voetbalbond staat daarentegen protesten tegen racisme tijdens het EK wel toe. Zo gingen spelers en scheidsrechters bijvoorbeeld op één knie om te protesteren tegen racisme, discriminatie en haat.

In dit licht is ook de regenboogband van Neuer een statement waartegen de UEFA niet wil optreden. Dus mag Neuer deze gewoon blijven dragen.

Regenboogkleurige verlichting

De UEFA gaat zich nog wel buigen over een verzoek van burgemeester Dieter Reiter van München. Die had voorgesteld om het EK-stadion aldaar in de kleuren van de regenboog te verlichten tijdens de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije.

Directe aanleiding voor dat verzoek is een nieuwe wet die onlangs is aangenomen in Hongarije. Daarin wordt het verboden om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te ‘promoten’ onder jongeren tot achttien jaar.

Bron: NU.nl / Coverbeeld: UnSplash