Carl Nassib is 28 jaar en speelt als verdediger bij de Las Vegas Raiders. In het American Football in de Verenigde Staten is nog niet voorgekomen dat een professionele speler openlijk homoseksueel durft te zijn. Tot nu, want gisteren publiceerde Nassib een video waarin hij vertelt dat hij gay is.

Op z'n gemak

Hij vertelt: “Hallo mensen, ik zit hier in mijn huis in West Chester, Pennsylvania. Ik pak even dit moment om te vertellen dat ik gay ben.” Nassib vertelt dat hij dit al een hele tijd van plan was, maar dat hij zich nu eindelijk zo op z’n gemak voelt dat hij het ook echt durft.

Nassib vervolgt: “Ik heb een geweldig leven, fijne familie en vrienden en een baan om van te dromen. Verder ben ik nogal op mezelf, dus ik hoop niet dat jullie denken dat ik dit allemaal vertel om aandacht te trekken.”

Zichtbaarheid

Met zijn boodschap wil Nassib benadrukken dat representatie en zichtbaarheid heel erg belangrijk zijn. “Verder hoop ik dat video’s als deze, of eigenlijk het hele coming-outproces niet meer nodig zullen zijn. Tot die tijd wil ik mijn best doen om ervoor te zorgen dat er een cultuur ontstaat waarin iedereen volledig geaccepteerd wordt als zichzelf.”

Om een extra steentje bij te dragen heeft Carl Nassib een bedrag van 100.000 dollar gedoneerd aan The Trevor Project, een organisatie die zich inzet voor lbhtq-jongeren.

15 jaar geworsteld

The Trevor Project richt zich op suïcidepreventie onder jonge lhbtq’s. Naast zijn video schrijft Nassib dat hij zelf vijftien jaar heeft geworsteld met zichzelf, voor het zover was dat hij open voor zijn homoseksualiteit uit durfde te komen.

De overkoepelende organisatie NFL heeft een statement uitgebracht waarin ze schrijven dat ze trots zijn op Nassib: “De NFL-familie is trots op Carl vanwege zijn moedige besluit om zijn waarheid te delen, vandaag. Representatie is belangrijk.” Ook de Las Vegas Raiders lieten weten dat ze trots zijn.

Michael Sam

Overigens is Nassib niet de allereerste American football-speler die uit de kast komt. In 2015 was Michael Sam de eerste. Hij speelde voor Canada, dus Nassib heeft de eer de eerste te zijn in de VS.