Winq Test

“Ik voelde me net Batman op deze fiets”

Winq-lezers testen de Klever X Alpha 45

14 juli 2021, Martijn Kamphorst, 3 minuten

Wat ruist daar over de autoweg? Het was vast een speed pedelec. Deze gemotoriseerde tweewieler verovert in rap tempo het straatbeeld. Twee Winq-lezers testten een week lang de Klever X Alpha 45: de Lamborghini onder de elektrische fietsen.

Frans van Kesteren (48)

 “Ik ben rechercheur zeden- en kinderporno bij Politie Midden-Nederland. Een betekenisvolle, maar ook heftige baan. Dagelijks kom ik in aanraking met verkrachtingszaken, incest en andere zedendelicten. 

Ik woon met mijn man in Rhenen, maar werk in Utrecht. Voor piketdiensten pak ik de auto, maar meestal fiets ik naar het station en reis ik per trein naar Utrecht. Daar heb ik op het station nog een fiets staan. 

Het liefst zou ik naar werk fietsen, maar dan zou ik elke dag bijna vijf uur onderweg zijn; mijn woon-werkafstand is 70 kilometer. Ik overweeg al een tijdje een speed pedelec aan te schaffen en nu ik deze heb uitgeprobeerd, ben ik om. Het was een ideale uitlaatklep. Heerlijk om na een heftige dag mijn hoofd leeg te kunnen maken en even stevig te bewegen. Met een klein uurtje was ik op mijn werk. Zelfs in de stromende regen heb ik er met plezier op gereden.

Frans van Kesteren op de Klever Alpha X 45
Frans van Kesteren (48) woont in Rhenen en werkt in Utrecht.

Het mooiste aan deze speed pedelec? In no time vliegt-ie van 0 naar dik 45 kilometer. Er zit ook een ecostand op, waarmee je batterij bespaart. Hierdoor moet je wel wat meer inspanning leveren, maar voor mij geldt: kan-ie 45? Dan wil ik 45. De fiets luistert supergoed naar zijn gebruiker. Remmen gaat soepel, de batterij gaat lang mee en laadt snel op en er zitten zelfs knipperlichten op. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld.

Wel moeten we in het Nederlandse verkeer nog wennen aan dit type vervoersmiddel. Daarin hebben de overheid en provincie mijns inziens een grote rol. De plannen voor de eerste snelfietspaden beginnen gelukkig vorm te krijgen; ondanks dat ik claxonneerde, schrokken sommige fietsers alsnog wanneer ik ze ineens voorbij zoefde.

“ Zowel fysiek als mentaal draagt zo’n speed pedelec bij aan je welzijn”

De X Alpha 45 is met 8200 euro een flinke investering. Er zijn ook goedkopere modellen, maar het mooie aan deze vind ik dat-ie nagenoeg onderhoudsvrij is door een compleet geïntegreerd versnellingssysteem en een kunststof riem in plaats van een ketting met derailleur.

Ik ben nu in gesprek met mijn werkgever om te kijken of we een lease-regeling kunnen treffen. Op lange termijn verdient-ie zichzelf volgens mij goed terug. Zowel fysiek als mentaal draagt zo’n speed pedelec bij aan je welzijn.”

Martijn Brinkman (33)

“Ik werk als office assis-tant bij internetbedrijf Expereo. Elke dag ben ik op de fiets ongeveer drie kwartier onderweg naar kantoor.

Ik heb al eens een e-bike van een ander merk uitgeprobeerd, maar was toen nog niet helemaal overtuigd. Dat model was iets goedkoper, maar had ook veel kuren. Van de vriend van wie ik ’m leende begreep ik dat hij er vaak gedonder mee had: de fietscomputer blokkeerde soms en het spatbord hing in no time los. 

Martijn Brinkman op de Klever X Alpha 45
Martijn Brinkman (33) woont in Amsterdam Zuid-Oost en werkt in Amsterdam Nieuw-West.

Ik moest wel even wennen aan de fiets van Klever. Vooral omdat-ie zo razendsnel gaat. Je mag er in Amsterdam op de meeste plekken niet mee op fietspaden. Nu ken ik mijn stad juist vooral op de fiets, dus ik ben nieuwe routes naar werk gaan ontdekken. 

Soms zag ik bestuurders wat raar naar me kijken. Twee jochies riepen me zelfs een keer toe: ‘Meneer, wat doet u op de autoweg?’. Totdat het licht op groen ging en ik weg zoefde met dik vijfenveertig kilometer per uur. Als je begint met trappen, wil de fiets direct naar de max toe. Ik voelde me soms net Batman op zijn motor. 

De eerste dag vond ik het nog wat spannend, had ik ook wel wat toeterende auto’s achter me, maar het wende snel. Zelfs in het centrum kon ik er prima mee uit de voeten, al is het wel meer een forensfiets dan een stadsfiets.

“Je wordt er niet lui van: zo'n speed pedelec”

Naar werk deed ik er op deze speed pedelec maar twintig minuten over, de helft van mijn normale reistijd. De batterij hoefde ik ook maar om de twee dagen op te laden en dat ging gelukkig supersnel. Ik heb mijn werkgever al gevraagd of dit model binnen ons fietsplan valt.

Het fietsen kostte me overigens wel meer energie dan ik had verwacht. Als je constant de maximum snelheid wil blijven fietsen – wat op auto-wegen nodig is om file-vorming te voorkomen – moet je stevig doortrappen. Soms was ik best buiten adem. Kortom: je wordt er niet lui van, zo’n speed pedelec.” 

Meer info over de Klever X Alpha 45 vind je op www.klever-mobility.comBenieuwd naar de rijervaring van de X Alpha 45? Boek dan nu een proefrit aan huis of op locatie.

Beeld: Cyril Baroud

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau