Nieuw beeld!

Absolutely proud

Zeven queer fotografen delen hun visie op de regenboogfles van Absolut

28 juli 2022, Winq redactie, 2 minuten

Vodkamerk Absolut ondersteunt met de omzet van hun speciale regenboogfles de Gilbert Baker Foundation. Die zet daarmee het werk voort van wijlen activist Gilbert Baker, geestelijk vader van de regenboogvlag. Winq vroeg vorig jaar zes queer fotografen aan de hand van de fles hun visie op de lhbtq-gemeenschap te delen.

Dit jaar wordt er door fotograaf Armando Branco een nieuw beeld aan de collectie toegevoegd. Alle zeven beelden zijn tijdens Pride Amsterdam te zien bij een expositie in Super Lyan. Te zien van 4 t/m 7 augustus in Super Lyan, Nieuwezijds Voorburgwal 3, Amsterdam. Meer info vind je hier.

Absolut Armanco Branco
Concept, styling & beeld: Armando Branco | MUA: George Lichtenberg | Modellen: Pedro & Rowan - FIC Model Mngmt

Armando Branco: “Pride betekent in het Nederlands trots. Trots op wie je bent, waar je voor staat en van wie je houdt. In Nederland zijn wij geneigd mensen in hokjes of categorieën in te delen – zelfs binnen onze eigen gemeenschap. Het mooiste streven, en ook mijn persoonlijke uitdaging, is om oprecht open te staan voor de ander zonder voor- of waardeoordeel. Wees a.u.b. wie je wilt zijn.”

Beeld 2021

Absolut Tengbeh Kamara
Beeld: Tengbeh Kamara | Modellen: Sarafina Paulina Bonita (die/hun) & Venla Miila Kaarina (zij/haar)

Tengbeh Kamara: “Pride betekent voor mij ‘joy’, het kunnen en mogen vieren van liefde, wie of waar je ook bent. Sarafina (links, die/hun) en Miila (rechts, zij/haar) zijn een koppel uit Rotterdam. Deze passievolle zoen naast de Erasmusbrug symboliseert voor mij de trots om verliefd te zijn. Opdat elke queer persoon die mag voelen – zowel tijdens Pride Month als daarbuiten.” 

Absolut Joel Quayson
Beeld: Joel Quayson & Hêja | MUA: Anh Thu Pham | Styling x Fashion: Yamuna Forzani

Joel Quayson: “Deze foto geeft weer hoe ik mezelf zie wanneer ik pride vier – iets wat je natuurlijk iedere dag zou moeten doen. Pride draait om jezelf zijn. Ik zie er natuurlijk niet zo uit als op deze foto, maar dit is hoe ik mij voel en identificeer.”

Absolut Rob Jacobs
Beeld: Rob Jacobs | Locatie: Ferry Rotterdam | Model: Licka Lolly (zij/haar)

Rob Jacobs: “Drag als kunstvorm is op zichzelf een vorm van rebellie. Drag performers hadden een essentiële rol bij de Stonewall rellen, die het begin betekenden van de moderne pride beweging.”

Absolut Bete van Meeuwen
Beeld: Bete van Meeuwen | Locatie: Club NYX | Modellen: Tessel ten Zweege en Alec Brandon Mateo Rodriguez

Bete van Meeuwen: “Het is tijd dat we het bestaan van biseksualiteit erkennen, aangezien onze seksualiteit vaak niet wordt erkend en we zelfs binnen onze eigen community niet zichtbaar zijn. Biseksualiteit kán een fase zijn, maar voor de meesten van ons is het voor heel ons leven.” 

Absolut Gilles Tytgat
Beeld & balloon art: Gilles Tytgat (hij/hem)

Gilles Tytgat: “Zowel de regenboogvlag als het portret van Gilbert Baker heb ik met ballonnen gereconstrueerd. Met de vele ballonnen die je ziet tijdens pride-evenementen vieren we in mijn ogen enerzijds de reeds behaalde gelijke rechten, anderzijds demonstreren we ermee tegen discriminatie.”

Absolut Dario & Misja
Beeld: Dario & Misja | Locatie: Prik Amsterdam | Model & styling: Joa Hitpass (hij/zij/hen) | MUAH: Tineke van der Donk

Dario & Misja: “De regenboogvlag van Gilbert Baker is voor ons een alomvattend symbool van hoop. Dit beeld is onze versie van een wapenschild. ‘Illustrare foccvm’ is zelfverzonnen Latijn en betekent ‘lighten the fuck up’. Daarmee richten we ons tot tegenstanders van de lhbtq-gemeenschap.”

Geen 18, geen alcohol

Hoofdbeeld: Rob Jacobs

Magazine 122
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau